ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ
11o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Η Αρχιτεκτονική ως επάγγελμα θα αποτελέσει το αντικείμενο των εργασιών του 11ου Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Συνεδρίου, που οργανώνεται από τον ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ και το ΤΕΕ, υπό την αιγίδα του Υ.Π.Ε.Κ.Α.. Η Αρχιτεκτονική, σαν αέναη σπουδή, σαν θεωρία, ιστορία, τέχνη και συνθετική εφαρμοσμένη επιστήμη, ασκείται σε διάφορες κλίμακες από τους Αρχιτέκτονες και όχι μόνο. Εκτός λοιπόν από την αναζήτηση και την συνεχή προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων αρχιτεκτονικών υπηρεσιών και σπουδών, τίθεται επιτακτικά το ερώτημα «ποιός σχεδιάζει τι». Κάτω από ποιές προϋποθέσεις χτίζεται και καταγράφεται η ιστορία του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και παραδίδεται στην υπηρεσία του ανθρώπου και στην κρίση της ιστορίας.
Οι αρχιτέκτονες θα αποπειραθούν μέσα από το συνέδριο και τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις ένα άνοιγμα στην Ελληνική κοινωνία, με στόχο το ξεκαθάρισμα των ρόλων των τεχνικών στο σύγχρονο σχεδιασμό. Επίσης θα επιδιώξουν την διεύρυνση του ρόλου των αρχιτεκτόνων στη σύγχρονη πραγματικότητα καθώς και την διατύπωση πολιτικής για την Αρχιτεκτονική την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού και του ιστορικού πλούτου της χώρας.
Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2010 και Μαρτίου 2011, έχουν ορισθεί ως ακολούθως:
1. Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση – Κατάρτιση.
2. Επαγγελματικά Δικαιώματα.
3. Άσκηση Επαγγέλματος στην Ελλάδα και την Ευρώπη- Θεσμικό πλαίσιο.
4. Τα Πεδία Άσκησης Επαγγέλματος: Design– Κτίριο– Πολεοδομία – Χωροταξία – Αναπτυξιακή Πολιτική – Ιστορία – Δημόσια Διοίκηση.
5. Ο κύκλος της δημιουργίας: σχεδίαση, υλοποίηση, επισκευή, συντήρηση, οργάνωση.
6. Πολιτική για την Αρχιτεκτονική.
7. Περιβάλλον και σχεδιασμός- Κλιματική αλλαγή.
8. Συνέργεια στο επάγγελμα του Αρχιτέκτονα
Για το συνέδριο θα εργασθούν τρεις επιτροπές: η Τιμητική Επιτροπή, η Οργανωτική Επιτροπή και η Υποστηρικτική Επιτροπή. Η αναζήτηση του κατάλληλου χώρου στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας έχει ήδη ολοκληρωθεί και σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα για συνεδριάσεις, διαμονή και παράλληλες εκδηλώσεις, με στόχο την καλύτερη προβολή του συνεδρίου.
Στο συνέδριο θα κληθούν να συμμετάσχουν Αρχιτέκτονες από το διεθνή χώρο.
1η προσυνεδριακή εκδήλωση
Παρασκευή
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
Αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης»
Η πορεία προς το Συνέδριο θα σηματοδοτηθεί από σειρά εκδηλώσεων, που θα αποτελέσουν τα στάδια μιας προσπάθειας –νέας διαδρομής του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ σε συνεργασία με το ΤΕΕ. Πρώτη προσυνεδριακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις
Η ημερίδα πραγματοποιείται για να διερευνηθούν και να δημοσιοποιηθούν συντεταγμένα, προβληματισμοί και επιστημονικές προτάσεις- απαντήσεις στα ερωτήματα που λανθάνουν στο γενικό τίτλο «ημιυπαίθριοι» και ταλανίζουν τους μηχανικούς, τους νομικούς και την διοίκηση εδώ και ένα περίπου χρόνο.
Υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, η πρόκληση για τον έλληνα αρχιτέκτονα- δημιουργό γίνεται επιτακτική ανάγκη στα πλαίσια του διεθνούς ανταγωνισμού. Πρέπει να εξασφαλίσει το καθεστώς των ίσων ευκαιριών για την ελεύθερη δημιουργική έκφραση και τη άσκηση του επαγγέλματος στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.
Για την έναρξη των εργασιών της προετοιμασίας του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος συγκάλεσε σε κοινή σύσκεψη τις μόνιμες επιτροπές του Συλλόγου που θα υποστηρίξουν την διοργάνωση.
O Πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ- Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων Ευάγγελος Λυρούδιας επισημαίνει με αφορμή το 11ο Συνέδριο τα παρακάτω:
«Στην παρούσα συγκυρία τίθεται επιτακτικά το ακόλουθο ερώτημα: Ενθαρρύνει και διασφαλίζει η ισχύουσα νομοθεσία την πλήρη ελευθερία στην αρχιτεκτονική έκφραση; Ασφαλώς και όχι. Είναι η αρχιτεκτονική για όλο τον πολιτισμένο κόσμο τέχνη ενώ για την Ελλάδα παραμένει ένα σύνολο πολλαπλασιαζόμενων κανόνων, που πολλοί άλλοι εκτός από τους δημιουργούς- αρχιτέκτονες έχουν τον τελικό λόγο;
Τρανταχτό παράδειγμα παγίδευσης ο νόμος 3557/2009, γνωστός σαν «νόμος Σουφλιά», που απ’ ότι φαίνεται θα χρειαστεί οικουμενική σύνοδος (!) για να αποφανθεί αν πρόκειται για απλό λάθος ή σκόπιμη ενέργεια ενός «χάκερ» της νομικής επιστήμης, που γλεντά την αδυναμία ενός ολόκληρου λαού να αποφασίσει για το μέλλον του.
Είναι καιρός να αναζητηθούν λύσεις. Η μεταπολεμική Ελλάδα είναι γεγονός πως αδυνατεί να αφομοιώσει την ελληνική δημιουργικότητα. Σαφέστατα απαγορεύει την πρωτοπορία εντός των τειχών. Με υπερβολή δηλώνει τον θαυμασμό της μεταθάνατον και περιφρουρεί την μετριότητα στην καθημερινότητά της.
Το αυτόνομο κεφάλαιο που αναπτύσσεται κάτω από τον τίτλο ημιυπαίθριοι, έχει αναχθεί σε μείζον θεωρητικό και πρακτικό ζήτημα, που θα καταγραφεί στην ιστορία σαν μια δυσεξήγητη περίοδος της ελληνικής κοινωνίας, που εκάστοτε παγιδεύεται σε μάταια ερωτήματα.
Απαιτείται ένας υγιής και ισορροπημένος συνδυασμός κατά την άσκηση του επαγγέλματος, για αξιοπρεπή επιβίωση και «ηθική» συμπεριφορά από οποιαδήποτε θέση και αν ασκείται το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα. Η προώθηση των παραπάνω δεν μπορεί παρά να είναι πρωτεύων στόχος του Συλλόγου.
Η αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας και δημιουργίας για τους έλληνες αρχιτέκτονες. Η έμφαση που πρέπει να δοθεί είναι στις συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, διότι είναι κοινώς γνωστό ότι σήμερα στην Ελλάδα πολλοί αντιποιούνται το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, άρα δημιουργούν συνθήκες παραγωγής κακής αρχιτεκτονικής.
Ανάμεσα στα καθήκοντά μας και με τη δημόσια παρουσία και διαδρομή μας, πρέπει να αναπροσανατολίσουμε το σύστημα και να ενθαρρύνουμε την καλή αρχιτεκτονική, αποθαρρύνοντας τον κακό σχεδιασμό, που ενώ σταδιακά περιορίζεται, συνεχίζει να αποτελεί κυρίαρχη παρουσία στο τοπίο, τη λειτουργία και την εικόνα των πόλεών μας.
Πρέπει να παρακολουθήσουμε την εκπαίδευση αλλά και τον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος. Οι αρχιτέκτονες, όπως και άλλοι επαγγελματίες, δεν δρουν μόνοι τους. Πρέπει να συνεργαστούν με πολιτικούς μηχανικούς, τοπογράφους, μηχανολόγους και άλλες ειδικότητες. Τα όρια των ειδικοτήτων δεν είναι όμως πάντα σαφή.
Αυτό όμως που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι ο αρχιτέκτονας διεκδικεί το διανοητικό μέρος της δημιουργίας του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και σχεδιάζει- καθοδήγει ένα σημαντικό μέρος της «χειρωνακτικής» παραγωγής του δομημένου χώρου.
Ο σχεδιασμός σε όλες τις κλίμακες, από το design μέχρι τον χωροταξικό και περιφερειακό σχεδιασμό, πρέπει, κατά το μέτρο που αναλογούν στην παιδεία και την εκπαίδευση των μελών μας, να αναβιώσει σαν αναφαίρετο επαγγελματικό δικαίωμα μας.
Πιστεύω ότι στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει τόσο το 11Ο Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Συνέδριο όσο και οι παράλληλες εκδηλώσεις πουν θα συνοδεύσουν την πορεία έως τη διεξαγωγή του.
Καλούμε όλους τους αρχιτέκτονες να συμμετάσχουν και να καταθέσουν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους για την Αρχιτεκτονική και τους Αρχιτέκτονες».
Συνδιοργάνωση:
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Υπό την αιγίδα του Υ.Π.Ε.Κ.Α.
Με την υποστήριξη:
Δήμος Αθηναίων
Με τη συνεργασία:
Περιοδικό ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ
Περιοδικό ΤΕΧΝΙΚΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου