Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

PAPANDREOU kai ARXITEKTONIKH

Η ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ....(out of the blue)

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ («FREE SUNDAY»): Κύριε Πρόεδρε, ένας από τους επιμέρους στόχους του δικού σας σχεδίου των 100 ημερών είναι ο περιορισμός της κρατικής σπατάλης. Με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πετύχετε και μάλιστα σε τόσο σφιχτό χρονικό διάστημα, εκεί όπου σημειωτέον απέτυχαν όλες οι κυβερνήσεις από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους; Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ακριβώς επειδή είναι ένα χρονίζον πρόβλημα, κάποια στιγμή πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Τώρα είναι η ώρα. Έχουμε τη βούληση και έχουμε και συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένο πρόγραμμα, από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, από την υπογραφή του υπουργού στο διαδίκτυο, από την προγραμματική μας διαδικασία για προϋπολογισμούς τριετίας, από τη λογοδοσία, όπου κάθε εξάμηνο θα αξιολογούνται οι διαδικασίες και οι επενδύσεις, να βρούμε και πού είναι οι σπατάλες, και πώς θα τις χτυπήσουμε. Είναι μια σειρά από μέτρα, τα οποία έχουμε ανακοινώσει.

Εγώ θέλω να πω το εξής: ότι πράγματι, το ζήτημα δεν είναι μόνο πού θα βρούμε τα έσοδα. Λεφτά υπάρχουν. Φορολογικό σύστημα, με αναμορφωμένη μορφή, ώστε να είναι δίκαιο, αλλά να έχουμε και περισσότερα έσοδα. Πόροι από το Κοινοτικό Πλαίσιο και από την Κοινότητα ευρύτερα. Από τον δημόσιο πλούτο, τη δημόσια γη, όχι με τη λογική του Βατοπεδίου βεβαίως, με μια σωστή αξιοποίηση, με σεβασμό αυτού του δημόσιου πλούτου. Το ανθρώπινό μας δυναμικό, το οποίο μπορεί να κινητοποιηθεί και να βοηθήσει, να αξιοποιηθεί, για να λειτουργήσει καλύτερα και η Διοίκηση, και πιο ανταγωνιστικά οι επιχειρήσεις μας.

Έχουμε λοιπόν τις δυνατότητες των πηγών, αλλά έχουμε και τις δυνατότητες να σπάσουμε αυτή τη σπατάλη, για την οποία σας μίλησα. Σας έδωσα πολλά παραδείγματα σπατάλης. Υπάρχουν και πολλά ακόμα, τα οποία όμως δεν έχουν μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση αυτή αντιμετωπιστεί, διότι δεν είχε την πολιτική βούληση. Δεν είναι τεχνοκρατικό το ζήτημα. Μπορεί να υπάρχουν και τεχνοκρατικά ζητήματα. Το θέμα δεν είναι να βρούμε τις τεχνοκρατικές λύσεις. Αυτές θα τις βρούμε από τους καλύτερους τεχνοκράτες, τους καλύτερους ειδικούς που έχει η χώρα μας, ή και διεθνώς. Το θέμα είναι να υπάρχει βούληση.

Εγώ θα σας πω, παραδείγματος χάρη, στο θέμα της χωροταξίας που μας ταλαιπωρεί, ή στο θέμα των δασών και των πόλεων. Πριν από δύο εβδομάδες, πήρα τον Acebillo τηλέφωνο. Ο Acebillo είναι ένας μεγάλος πολεοδόμος αρχιτέκτονας, ο οποίος ουσιαστικά οργάνωσε όλη τη Βαρκελώνη. Δεν ξέρω πόσοι έχετε πάει στη Βαρκελώνη μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Έφτιαξε τη Βαρκελώνη μία από τις πιο όμορφες πόλεις, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά παγκοσμίως. Και του είπα: θέλω να φτιάξεις μια Διεθνή Επιτροπή Προσωπικοτήτων, διότι αύριο ενδέχεται ο Ελληνικός λαός να μου δώσει την εντολή, και θέλω τη δική σου σοφία, εμπειρία και γνώση, μαζί βεβαίως πάντα με ικανούς Έλληνες ειδικούς, για να δούμε τα θέματα χωροταξίας, δασών, πόλεων. Και μου είπε, ναι. Και μου έχει πει και ονόματα, και μου έχει πει και χρονοδιάγραμμα.

Αυτά είναι τα απλά. Το θέμα είναι η βούληση. Και τη βούληση την έχουμε. Να έχουμε τους καλύτερους και να χτυπήσουμε εκεί όπου άλλοι φοβήθηκαν, φυγομάχησαν, διότι δεν ήθελαν να τα βάλουν με κάποια μικρότερα ή μεγαλύτερα συμφέροντα.

Κ. ΗΛΙΑΔΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ): Κύριε Πρόεδρε δυο πολύ σύντομες απαντήσεις για δυο πολύ συγκεκριμένα θέματα που αφορούν στην πόλη. Η προκήρυξη των εκλογών διέκοψε ή έχει αναστείλει προς το παρόν την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Θέλω να μου πείτε αν γίνετε κυβέρνηση εάν θα συνεχίσετε αυτή την διαδικασία ή αν διαφωνείτε με αυτή την προοπτική.

Και μιας και είμαστε στη Διεθνή Έκθεση, προ μιας εβδομάδος ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε από αυτό το βήμα την απόφαση της κυβέρνησης να μετεγκατασταθεί η ΔΕΘ σε μια περιοχή κοντά στη Σίνδο. Αν σας βρίσκει σύμφωνο αυτή η απόφαση και αν δεσμεύεστε να χρηματοδοτήσετε αυτό το εγχείρημα ώστε να ολοκληρωθεί ως το 2012 που η πόλη γιορτάζει την 100η επέτειο ενσωμάτωσης στον εθνικό κορμό. Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Για το πρώτο πιστεύω ότι δεν αρκεί μια εξαγγελία, που έγινε και πέρσι, έγινε και φέτος. Αυτό το οποίο χρειάζεται, γιατί έχω έρθει πολλές φορές εδώ στη ΔΕΘ, και έχει σχέση και με τη Θεσσαλονίκη, είναι ποια είναι η ταυτότητα αυτής της πόλης, ποια είναι η ταυτότητα αυτής της Έκθεσης.

Σε αυτό το ερώτημα δεν θα απαντήσω εγώ, ούτε θα κάνουμε δουλειές του ποδαριού, λέγοντας να γίνει το ένα και το άλλο. Θα ζητήσουμε από τους καλύτερους διεθνώς, να μας πουν το ρόλο και την ταυτότητα που μπορεί να αναπτύξει αυτή η πόλη. Και πάνω σε αυτή τη βάση, θα γίνει η μελέτη για την μετεγκατάσταση, η οποία θα στηρίξει αυτό το νέο ρόλο για την πόλη, που θέλουμε να είναι πραγματικός, και όχι απλώς εξαγγελίες και λόγια, όπως όλα αυτά τα χρόνια, περί «πρωτεύουσας των Βαλκανίων» και τα λοιπά.

Θα δούμε ακριβώς ποιες είναι οι ανάγκες, ποιες είναι οι δυνατότητες και θα επενδύσουμε σε αυτό, για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό που ζητούν εδώ και χρόνια οι Θεσσαλονικείς, αλλά και όλοι η Μακεδόνες.

Στο άλλο ερώτημα, είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων. Και μάλιστα τώρα, με τις κλιματικές αλλαγές. Είναι ένας πολύτιμος πόρος, ένα δημόσιο αγαθό, το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: