Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

ΦΟΒΙΚΗ ...ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οχι στη φοβική αντίδραση. Ταυτόχρονα όχι στους μεσσίες. Η σωστή ανάμειξη της διεθνούς εμπειρίας με την απαραίτητη γνώση των τοπικών συνθηκών είναι ο μόνος τρόπος γιά μιά επιτυχημένη 'εκβαση των παγωμένων -λόγω χρόνιας πολιτικής ανικανότητας -εξελίξεων.

Οι έλληνες που εξέβρασε και εξόρισε το σύστημα της ντόπιας καθυστέρησης και υπανάπτυξης σταδιοδρομούν στον ευρωπαικό χώρο άνετα. Δεν μπορούμε αντίστοιχα να καταδικάσουμε άκριτα τις ενέσεις διεθνικότητας που θεραπευτικά μας χορηγούνται - επιβάλλονται. Πιστεύουμε στο δυναμικό που παράγουν τόσο τα ελληνικά όσο και τα ευρωπαικά πανεπιστήμια.

Τέλος για τους αθεράπευτα συνέλληνες:

http://www.fhw.gr/chronos/projects/fragokratia/gr/webpages/ath_kata_gen.html

Σύντομα όμως οι Καταλανοί από απλοί μισθοφόροι μετατράπηκαν σε επικίνδυνους εχθρούς, διαπράττοντας λεηλασίες στον ελληνικό χώρο. Ο Gautier de Brienne, τελευταίος γάλλος δούκας της Αθήνας, φιλοδοξώντας να επεκτείνει τα σύνορά του χρησιμοποίησε την Καταλανική Εταιρεία (compagnia), για να επιτύχει το σκοπό του, χωρίς όμως στο τέλος να καταβάλει την προσυμφωνημένη αμοιβή. Η σύγκρουση δεν άργησε να έρθει. Ύστερα από τη νίκη τους το 1311 στη μάχη του Ορχομενού της Κωπαΐδας, οι Καταλανοί κατέλαβαν τη Θήβα και μετά την Αθήνα, καταλύοντας τη φραγκική κυριαρχία και εγκαθιδρύοντας την καταλανική. Στην προσπάθειά τους να βρουν έναν ικανό αρχηγό, μετά τη δολοφονία του ηγέτη τους Ρογήρου de Flor, απευθύνθηκαν στο Φρειδερίκο Β', βασιλιά της Σικελίας. Ο τελευταίος, προκειμένου να ασκεί έλεγχο στο δουκάτο των Αθηνών, τοποθέτησε τον πεντάχρονο γιο του Μαμφρέδο επικεφαλής της Εταιρείας με γενικό επίτροπο στην Ελλάδα τον Berenguer Estagniol, γεγονός που ενίσχυσε σημαντικά τη θέση των Καταλανών στο δουκάτο.............
Αυτά πρός το παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια: