Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008

ΝΕΑ ΕΝΩΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

Στίς 18 ΜΑΙΟΥ 2005 γράφτηκε το παρακάτω κείμενο. Ηταν τότε επερχόμενες οι εκλογές του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων(ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ) και η επιθυμία να ξεκινήσει κάτι καινούριο έντονη. Ιδρύθηκε λοιπόν μιά νέα παράταξη .Σκοπός μας η ενισχυμένη παρουσία των αρχιτεκτόνων στο δημόσιο βίο, τον πολιτισμό και την πολιτική.

Η κυβέρνηση ήταν τότε "φρέσκια". Πολλοί έτρεφαν ελπίδες γιά κάποια σοβαρά ανοίγματα πρός το χώρο των αρχιτεκτόνων και των δημιουργών γενικότερα, που παγκοσμίως είναι οι καταλύτες και οι -Money makers- των ανεπτυγμένων χωρών. Ουδείς πίστευε ότι τόσο απροκάλυπτα και τόσο σύντομα θα συντελείτο η στροφή πρός την επανάληψη όλων των αρτηριοσκληρωτικών καταστάσεων που υπαγόρευσαν οι κουρασμένοι από την μακρά διακυβέρνηση "σοσιαλιστές".



Μέ τη ΝΕΑ Ενωση Αρχιτεκτόνων εξελέγη η πρόεδρος Βίκυ Ευταξά των αρχιτεκτόνων στη Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης και ο Κωστής Μπελιμπασάκης, στο Διοικητικό συμβούλιο του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ . Οι συνάδελφοι στη Βόρεια Ελλάδα βιώνουν την έξαρση της πολυπολιτισμικής συμπρωτεύουσας και ξεπερνούν πιό εύκολα το δύσκαμπτο "παλαιοελλαδίτικο μοντέλο" της αυταρέσκειας και του απομονωτισμού της πρωτεύουσας.

Εδώ στην Αθήνα επιστρατεύτηκαν τότε οι δυνάμεις της "διατήρησης", προκειμένου να δοθεί παράταση στο "Status quo". Η παράταση τελικά δόθηκε και ο σύλλογος αρχιτεκτόνων παρεμεινε θεατής των εξελίξεων γιά αλλα τρία χρόνια.



ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 18-5-2005


"Συγκροτούμε τη ΝΕΑ ΕΝΩΣΗ Ελλήνων ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ με στόχο να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην αποτελεσματική και αξιοπρεπή άσκηση του επαγγέλματος του Αρχιτέκτονα με όποιο τρόπο και από όποια θέση ασκείται. Οι αρχιτέκτονες μετά από σπουδές που διακρίνονται από αγάπη γιά την τεχνη και την επιστήμη αντιμετωπίζουν τη βαρβαρότητα μιάς καθημερινότητας που με πάθος έχουν ονειρευτεί να σχεδιάσουν για να βελτιώσουν.

Μετά από μακροχρόνια ανεξέλικτη πορεία συλλόγων και επιμελητηρίων αποτελεί κοινή πεποίθηση πως τα πραγματα πρέπει ν’ αλλάξουν. Η καταγγελία και η διαμαρτυρία δεν μπορεί να είναι το άλλοθι μιάς -βολικής γιά το πολιτικό σύστημα- δυσκινησίας. Δεν είναι σωστό οι Ελληνες να διακρίνονται σ΄όλο τον κόσμο γιά τον πλούτο των ιδεών, την ικανότητα στην επιχειρηματικότητα και την επιστημονική επάρκεια ενώ εντός των τειχών να κυριαρχεί μιά μίζερη αλληλοεξοντωση.

Κάποιοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να διατυπώσουν δημιουργικές προτάσεις και οι αρχιτέκτονες να τις σχεδιάσουν και να τις πραγματοποιήσουν. Οι σύλλογοι των τεχνικών είναι ευέλικτοι χώροι που πρέπει από «σφραγίδες» να μετατραπούν σε δημιουργικές ενώσεις με ρόλο στην εικόνα του τόπου, στη δημόσια εικόνα του κράτους, στο τουριστικό γίγνεσθαι,στην προστασία και προβολή των μνημείων, στην προστασία του τοπίου και του περιβάλλοντος και τέλος στην σχεδιαση οργάνωση και επιβολή μιάς βελτιωμένης καθημερινότητας. Αντιδικούμε με τις αναποτελεσματικές ισοροπίες και προωθούμε τους αποδοτικούς διαύλους μιάς νέας «ευρωπαικής» πραγματικότητας που έχουμε αποδεχθεί.

Τέλος

Οι έλληνες αρχιτέκτονες πρέπει να ‘εχουν μέλλον και εκτός των συνόρων. Σε συνεργασία με τους άλλους έλληνες τεχνικούς πρεπει να αναπτύξουν τον δυναμισμό τους στα νέα ευρωπαικά δεδομένα μετέχοντας σε πλήθος ευκαιριών που τα νέα ευρωπαικά μεγέθη υπαγορεύουν.

Αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε νέο και ευρύ ψηφοδέλτιο, ανοιχτό σε όσους συναδέλφους μοιράζονται τα ίδια οράματα μαζί μας."

Δεν υπάρχουν σχόλια: