Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Αποχαιρετισμός: Ο Τάκης Δεσποτόπουλος ... έφυγε.

Τάκη μας,........

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μέχρι εδώ ηταν λοιπόν.Με προσωπικό σου δύσκολο αγώνα, αλλά και της οικογένειας σου καθώς και των γιατρών στο ΛΑΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, (ειδικά και ονομαστικά),αποφύγαμε και αναβάλαμε εδώ και αρκετές μερες, - μεχρι σήμερα- τον σημερινό αναπόφευκτο αποχαιρετισμό. 

Όση λογική και πίστη κι΄αν έχεις, ο θάνατος πάντα έχει πόνο λύπη δάκρυα και στεναγμό. Η αποχώρησή σου, "γυρνάει πισω την ταινία” στην αρχή, εκεί που συναντήθηκες με τον καθενα από μας. Ενώ αντίστοιχα, καθενας από μας, με την δική του ιστορία, ξετυλίγει στο μυαλό του άλλο κουβαρι, με άλλο χρώμα και άλλη διαδρομή.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Συνέθεσες Τάκη μας, τη διαδρομή , πρός την αθανασία σου, μέ την οικογένεια σου, την Βάλη, την Άννα τον γαμπρό σου που λατρευες, και την πολυαγαπημενη Εγγονή σου. Τίμησες την Ιστορια της οικογένειας των προγόνων σου, που ειχε παίξει σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση και την επανασταση του 21. Ησουνα απ αυτούς που προχωρούν οδηγούμενοι απο αξίες και ακολουθούν παραδόσεις. Στην καθημερινή σου συναλλαγή και διαπραγματευόμενος πάντα σε αγαστή συνεργασία με τον αδελφό σου Βασίλη, άντεξες Τακη μου μεσα στην ανθρωποφάγο εποχή μας, παντα "εν τω κόσμω" και όχι "εκ του κόσμου", με οτι αυτό φιλοσοφικά και θεολογικά μπορεί να συνεπάγεται,Δεν ακολούθησες το συρμό και ξερουμε όλοι ποσο δύσκολο ηταν και παραμένει, με αυτά που βλέπουμε άναυδοι να συμβαίνουν γύρω μας.

Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ

Σαν επαγγελματίας αρχιτέκτονας εκπροσώπησες με συνέπεια το Μοντέρνο Κίνημα, όπου το απέρριτο και το λιτό, αποτελούν τη συνέχεια των Ελληνικών κλασσικών αξιών, ενώ η απόλυτη εμμονή σου στην κατασκευαστική ευρηματικότητα, θύμιζαν στους νεώτερους το χρέος, εκτός του σχεδίου και του στυλ, την υποχρέωση για την κατασκευάσιμη Αρχιτεκτονική. Ήσουν ο ευπατριδης της Αισθητικής κατα την έκφραση των φίλων σου. Κάπου στην αρχή της καριέρας σου ήσουν επιμελητής στην έδρα των συνθέσεων στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ. Όλοι θυμούνται οτι ο λόγος σου και η επικοινωνία με τους νεώτερους είχε απόλυτη συνάφεια με τον μοντερνισμό. Απλές, καθαρές, λειτουργικές, κατανοητές γραμμές, κατασκευές και φράσεις. Οδηγός σου ηταν παντα το σωστό το ορθό. Έννοια που τον τελευταίο καιρό συγχέεται με το νόμιμο και το ηθικό. Εσένα Τάκη μου σε απασχολούσε και αναζητουσες πάντα το σωστό.

Ο ΣΑΔΑΣ _ΠΕΑ. 
Ως άνθρωπος του κόσμου, Ειχες παντα επίγνωση της πολιτικής και κατ επέκταση της οικονομικής αξίας της Αρχιτεκτονικής. Μεσα απο το ΣΑΔΑΣ ανεπτυξες μια συνεχή παρουςια στο συνδικαλισμό δηλαδή την εκπροσώπηση μιας επιστημονικής ομάδας και ως επιστήμονας αναζήτησες το ορθό για την κοινωνία και τους συναδέλφους σου.
Αντιπρόεδρος του ΣΑΔΑΣ  και κατα τις συμφωνίες και τα ήθη της εποχής παρ' ολίγον πρόεδρος. Στο ΤΕΕ ήσουν πάντα παρών στις εξετάσεις ασκήσεως επαγγέλματος. Οι νέοι ήταν για σένα παράθυρο στις Σχολές και την εξέλιξη της σπουδης του Αρχιτέκτονα στην Ελλάδα και τα αλλα κράτη όπου τα ελληνόπουλα σπουδάζουν Αρχιτεκτονική. Στις Επαε παρακολουθουσες την αγορά της Αρχιτεκτονικής  στην προσπαθεια να διασφαλίζεται η ποιότητα στην εικόνα των κτιρίων και των πόλεων, Η γνώση σου σε ολα αυτά τα επίπεδα δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις να εισαι ο Αληθινός Σύμβουλος, οι αδέκαστος συνδικαλιστής, ο σεμνός επιστήμονας που προσέφερε παντα χωρίς να διεκδικεί τιποτα για τον εαυτό του. ταπεινές αντί παροχές.
Στις διεθνείς εκπροσωπήσεις ήσουν μια σοβαρή παρουσια που τιμούσε τον κλάδο στα διεθνή επαγγελματικά φόρουμ.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ 

Τάκη μου,
Ήσουνα ο φίλος μου, που δεν ειχα μυστικα. Ηξερες "τα πάντα" για μένα,γιατι η αγάπη σου και η παιδικότητά σου, δημιουργούσε την βάση για μιά αληθινή επικοινωνία για καθε τι δημιουργικό. Ήσουνα μπροστά από την εποχή σου και ως Αρχιτέκτονας αλλά και ως πολίτης, με το χρέος της συμμετοχής στα κοινά. Ήσουνα  δάσκαλος γιατί έδινες με αγάπη ευκαιρίες σε κατάλληλους νεώτερους να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους για το κοινό καλό.

Τέλος ήσουν το καλό μας ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, το ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ πρόσωπο της Παράταξης και πλείστων συναδέλφων αρχιτεκτόνων. Καλό Παράδεισο ΤΑΚΗ μου, ελπίζω να μην αισθανεσαι μοναξιά εκει που πας και για όσους γνώριζαν το πηγαίο χιούμορ σου, ας μου επιτραπεί να συμπληρώσω .....Καλή αντάμωση σε ουράνια συμπόσια όπου φαντάζομαι δεν θα απαγορεύονται τα "γνωστα" επίγεια γευματα που ολοι υποσχόμασταν να διοργανώσουμε αλλά δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε.....

Θα σε θυμόμαστε με χαρα και ψυχική ανάταση ...

Καλή Αντάμωση ΤΑΚΟΥΛΗ ΜΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: