Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ευάγγελε,

 

Τα σχόλια προς το Φώτη, είναι ένα άρθρο ολόκληρο, πιθανόν πολύ πιο περιεκτικό από άλλα μια και αγγίζει μεγάλο εύρος θεμάτων. Τώρα αυτό που δεν κάνει το άρθρο και δεν μπορεί να κάνει κανένα άρθρο είναι να βάλει μυαλό στον Έλληνα. Ο Έλληνας θέλει ένα μηχανικό για το σπίτι του, πρωτίστως για να έχει κάποιον να ρίξει τις ευθύνες όταν κάτι πάει στραβά (συνήθως σαν συνέπεια απόφασης του ιδιοκτήτη. Το γεγονός ότι νομοτελειακά οι επιλογές του οδηγούν στο να πάνε πολλά στραβά δεν τον ενοχλεί, αφού εκ των προτέρων έχει επιλέξει ποιος φταίει. Το γεγονός ότι το σπίτι είναι δικό του και τελικά θα λουστεί όλα τα στραβά είναι λεπτομέρεια που δυστυχώς οφείλεται στη κουλτούρα μας, το τρόπο που μεγαλώνουμε και τον τρόπο που εκπαιδευόμαστε να σκεφτόμαστε.

 

Το σημείο που ο ΣΑΔΑΣ μπορεί να παρασύρει το ΤΕΕ και να οδηγήσει τις εξελίξεις, ιδίως μετά την κατάργηση των αμοιβών είναι το εξής: Να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες (ο ΣΑΔΑΣ) και να υποχρεώσει το ΤΕΕ να ακολουθήσει να συνταχθεί λεπτομερής αναλυτική συγγραφή υποχρεώσεων (General terms of reference) του επιβλέποντα οικοδομή.

 

Σε αυτή να περιέχεται με ακρίβεια, τι πρέπει να κάνει ο μηχανικός, σε τι μπορεί να τον παρακάμψει ο ιδιοκτήτης και με ποια γραπτή διαδικασία και ποιες είναι οι αρμοδιότητες του ιδιοκτήτη. Έτσι αφενός θα υπάρχει ένας καλό μπούσουλας ακόμα και για τον νέο άπειρο μηχανικό τι πρέπει να γίνει (και άρα πόσο πρέπει να κοστολογηθεί) και μια αντιστοίχηση αρμοδιοτήτων και ευθυνών. Να προφυλαχθεί ο μηχανικός –αλλά και τελικά ο ιδιοκτήτης- από το να αναλαμβάνει μια δουλειά με μικρή αμοιβή, άπειρες ευθύνες και θολές αρμοδιότητες.

Εκτός κειμένου στο Φώτη θα ευχόμουν να μην κάψει τα παιδιά του, γιατί ο ίδιος αποτελεί  αυτό που λέγαμε στο στρατό ΠΕΕ (Πέραν επιτόπιου επισκευής) η αγγλιστί BLR- Beyond Local Repair, αγιάτρευτη περίπτωση.

 

Και γενικά αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάκαμψη της χώρας, δεν έχουμε καταλάβει τι κάναμε στραβά και άρα δεν μπορούμε να ωθήσουμε τα παιδιά μας στο σωστό δρόμο. Θα σου πω μόνο το σχόλιο μια καλής σκεφτόμενης φίλης αγγλίδας που ζει χρόνια στην Ελλάδα και καταλαβαίνει πολύ καλά τη γλώσσα. Παρακολουθώντας τον Αυτιά παίρνεις συμβουλές για το πως να δουλέψεις λιγότερο, να βγεις στη σύνταξη γρηγορότερα και πως να κλέψεις το κράτος.  Κάποιος πρέπει να μας κάνει μαθήματα κοινωνικής υπευθυνότητας.

 

Κάπου είχα διαβάσει την παρακάτω αναλογία η οποία είναι πολύ απλοϊκή και γιαυτό πολύ κατανοητή και βέβαια ταιριάζει γάντι στην Ελλάδα.

. Όταν βγάζουμε το σκύλο μας βόλτα νομίζουμε ότι η βόλτα μας θα είναι πιο ευχάριστη αν δεν μαζέψουμε τα κόπρανα του, όταν κάνει την ανάγκη του. Μετά από λίγο όμως καιρό που πλημμυρίζει ό τόπος στο σκατό επειδή οι περισσότεροι από εμάς δεν καθαρίζουμε, η βόλτα μας παύει να είναι ευχάριστη.

 

Δημήτρης, εξ Αμπου Νταμπι ορμώμενος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: