Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

ΟΙ ΚΑΛΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ


Σε παλιότερο κείμενο κατεγράφησαν τα αναμενόμενα να συμβούν μόλις μια κυβέρνηση καταφέρει να αναλάβει την άσκηση της διοίκησης και της καθημερινής διαχείρισης. Η προώθηση των οραμάτων, μετά την ανάληψη της εξουσίας, έρχεται συνήθως σε δεύτερη μοίρα και ταλαντώνεται μέχρις ότου αποσβεσθεί και συνήθως να ξεχαστεί. Μια νέα εκλογική διαδικασία αναζωπυρώνει για επικοινωνιακούς κυρίως λόγους τα οράματα εκ’ νέου. Εάν στην κυβέρνηση παρεισφρήσουν οραματιστές, τότε οι λεγόμενοι επαγγελματίες της εξουσίας αναλαμβάνουν να τους αποδημήσουν, να τους πείσουν ή εντέλει να τους εξαφανίσουν.

Οι καλικάντζαροι, εξ’ επαγγέλματος, πριονίζουν και κατατρώγουν τον κορμό του δένδρου πάνω στο οποίο είναι εγκατεστημένη η γη. Όλη τη χρονιά, λοιπόν, αντί για να δημιουργούν καταστρέφουν. Η παράδοση θέλει τη γη και τους ανθρώπους, τις ημέρες των Χριστουγέννων, να παρασέρνουν του καλικάντζαρους με θεσπέσια φαγητά και γλυκά προκειμένου να μην καταστρέψουν το δένδρο της ζωής και της δημιουργίας. Ανέκαθεν, συνεπώς, για να επιβιώσει το ανθρώπινο είδος όφειλε να πληρώνει το τίμημα στους καλικάντζαρους. Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση για όσους έχουν την αφέλεια να πιστεύουν ότι οι καλικάντζαροι της πολιτικής θα συγκινηθούν από οραματικές διακηρύξεις.

Οι συντηρητικές κυβερνήσεις έχουν το πλεονέκτημα να μην δημιουργούν οραματική προσμονή. Δεν αναμένεται το όραμα να είναι πρώτη προτεραιότητα για μια συντηρητική κυβέρνηση. Γι' αυτό όμως, έχει και την ευχέρεια να πραγματοποιήσει βαθιές τομές. Αν η ευκαιρία χαθεί ή σπαταληθεί, και επειδή «οι καιροί ου μενετοί», πάντα οι επόμενοι οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Έτσι, πρέπει να διαχειρισθούν με ρεαλισμό την καθημερινότητα. Οι explicit διατυπώσεις για πολύπλοκα ονόματα υπουργείων, δομών και διαδικασιών δεν αποτελούν τροφή ούτε άλλοθι για τις βαθιές τομές που αποτελούν το κληρονομούμενο και αδιάθετο από κυβέρνηση σε κυβέρνηση.

Στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση, εκτός από το αδιάθετο κληρονομηθέν, έχει να αντιμετωπίσει και τους καλικάντζαρους. Είναι πολύ ευκίνητοι, κινούνται από υπηρεσία σε υπηρεσία, προβλέπουν την κατάρρευση και, όποτε βρουν ευκαιρία, εισβάλουν και μαγαρίζουν τα πάντα. «Και προκειμένου οι νοικοκυραίοι (της κυβέρνησης) να αποφύγουν ένα τέτοιο συρφετό, ρίχνουν στα κεραμίδια κομμάτια από χοιρινό ή λουκάνικα ή ξεροτήγανα!».
Δεν το προτείνουμε, αλλά έτσι διδάσκει η παράδοση, πρόσφατη και παλαιότερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: