Υπόβαθρο για την οποιαδήποτε δραστηριότητα-επιλογή είναι το χωροταξικό σχέδιο το οποίο δεν είναι εφάπαξ σχέδιο αλλά μια δυναμική προσαρμογή και παρακολούθηση του κοινωνικού - οικονομικού γίγνεσθαι. Το κίνητρο για χωροταξικό σχέδιο , δεν πρέπει να είναι μόνο οι “ξεκρέμαστες” επιχειρηματικές ιδέες - απαιτήσεις- πιέσεις που περιλαμβάνουν από "σχέδια συγκεντροποίησης της γης" μέχρι "περιβαλλοντικά άστοχη καταπάτηση ορεινών όγκων", αλλά η καλύτερη ζωή στον τόπο μακροπρόθεσμα. Βασική πολιτική προτεραιότητα του Αναπτυξιακού σχεδιασμού - χωροταξικού είναι ο:
- Τουρισμός με όλες τις πολυσχιδείς ποικίλες μορφές και ταυτόχρονα η ανάδειξη του
- Γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας-κόμβου στο διεθνές περιβάλλον.
Συμπαρασυρόμενα δευτερογενή είναι οι μεταφορές, οι υποδομές η μείωση της γραφειοκρατίας αλλά ακόμη και η μεσογειακή διατροφή που με τη σειρά της δίδει κίνητρα για γεωργικές καλλιέργειες.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ένας πρωτεύων στόχος που να συμπαρασύρει τα υπόλοιπα.
Η έννοια Διεθνές Περιβάλλον στα πλαίσια της Ε.Ε. έχει διαφοροποιηθεί. Η έννοια του "Εμείς" περιλαμβάνει πλέον πολίτες 25 χωρών που συναποτελούν πλέον την Ε.Ε. Εκτός λοιπόν από τον ήλιο, τη θάλασσα και τα λοιπά αδιαφιλονίκητα ατού της Ελλάδος, οι μετακινήσεις για δουλειά, επαφές και υπηρεσιακούς λόγους εντός Ε.Ε. περιλαμβάνουν ένα σημαντικό ποσοστό των μετακινήσεων. Η 11η Σεπτεμβρίου έδωσε ένα σημαντικό ατού στους Έλληνες, στο όριο του μουσουλμανικού κόσμου. Η Ελλάδα παραδοσιακά ασκεί την γοητεία του αρχαίου πολιτισμού άρα είναι το προσκύνημα των μορφωμένων του πολιτισμένου κόσμου.
Μελετώντας, το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2007- 2013» του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, διαβάζουμε…«Αν και οι οριστικές αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο ακόμα αναμένονται, ….είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι οι παρεμβάσεις που θα σχεδιαστούν για τον τομέα του Τουρισμού για την επόμενη προγραμματική περίοδο θα αποτελέσουν, όπως και κατά την τρέχουσα, μέρος ενός συνολικού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.) για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας… κλπ».
Τα επιχειρησιακά προγράμματα δεν είναι αλληλογραφία μεταξύ υπουργείων για τον ..Ιστορικό του Μέλλοντος. Είναι εξειδίκευση του γενικού προσανατολισμού που ορθώς ανακοινώθηκε σε επίπεδο πρωθυπουργικού λόγου στο τέλος των προγραμματικών δηλώσεων το 2007(2-10). Επηκολούθησαν οι ανακοινώσεις των χωροταξικών σχεδίων οι περιβαλλοντικές βολές - φοβίες και οι απαραίτητες αντιπολιτευτικές υποθήκες για το μέλλον.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.....με ειδικές παρατηρήσεις για τον Τουρισμό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου