Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

 

When written in Chinese, the word crisis is composed of two characters. One represents danger, and the other represents opportunity."

John F. Kennedy

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδεξιότητες καί σκοπιμότητες:

Για να ξέρουμε πώς νοιώθουν κάποιοι άλλοι.

http://e-dragoumanos.gr/?cat=2197

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

ZOOM ...στα ψίχουλα



ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ (17-5-2010) ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΕΧΝΙΚΑ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ

Επείγον: Νέμεσις…. για να μη μετανιώσουν όσοι δεν έκλεψαν.

Με «μεγάλο ενθουσιασμό» παρακολουθήσαμε τις κατεδαφίσεις στην παραλία όπως επίσης με “ηδονικό σαδισμό” διαβάσαμε τα ονόματα των επωνύμων που οι πραιτοριανοί οδήγησαν και παρέδωσαν στο σύγχρονο Κολοσσαίο δηλαδή την Τηλεόραση.

Τελειώνει οσονούπω ο άρτος και άρχισαν εσπευσμένως τα θεάματα. Το γκρέμισμα του ερειπίου –Φαντασία- μετατράπηκε σε ηρωική πράξη – σύμβολο θάρρους και αποφασιστικότητας. Συνοδεύτηκε δε με εκδήλωση μεγαλειωδών προθέσεων περί απελευθέρωσης των ακτών. Ας μου επιτραπούν μερικές “πράσινες” με την οικολογική και κανονιστική έννοια του όρου παρατηρήσεις.

Ο πρωθυπουργός εισερχόμενος στο χώρο του εργοταξίου όφειλε να φέρει κράνος. Πιθανώς όχι κίτρινο (του απλού εργάτη) ή λευκό του εργοδηγού αλλά πάντως κράνος έστω πρωθυπουργικού χρώματος. Αν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια κατεδάφισης, ας αναζητηθεί ο υπεύθυνος μηχανικός που έχει υπογράψει την επίβλεψη ώστε να του γίνει η σχετική σύσταση. Άλλο είναι να σπάσει το κεφάλι ενός απλού εργάτη ή ενός μηχανικού και άλλο να διακινδυνεύει ο πρωθυπουργός τη στιγμή μάλιστα που προσπαθεί να βάλει τάξη στη χώρα. Η ιδέα να φωτογραφηθεί κάτω από τα αυθαίρετα(;) και κατεδαφιστέα υπολείμματα της «ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ» κρίνεται άστοχη και επικίνδυνη.

Η κατεδαφιστέα ύλη έπρεπε να δοθεί προς ανακύκλωση ως SCRAP διότι από ότι πρόλαβα να δώ επρόκειτο περί μεταλλικής κατασκευής. Οι μεταλλικές κατασκευές έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των συμβατικών. Δεν κατεδαφίζονται αλλά αποσυναρμολογούνται. Η συμπαθής τάξη των ομοεθνών ρομά γνωρίζουν την τέχνη της κοπής και αποσυναρμολόγησης και της εντός δευτερολέπτων αποκομιδής των προϊόντων τα οποία μεταφέρονται και πωλούνται στις μάντρες κατηγοριοποιημένα. ΠΑΤ ΚΙΟΥΤ όπως λένε και οι εργάτες στο γιαπί. Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει και αντίτιμο μετά από σχετικό παζάρι – πλειστηριασμό για τη διάθεση των υλικών της κατεδάφισης.

Με την εμφάνιση του πρωθυπουργού και της κουστωδίας στην τηλεόραση, ηκούσθη το ηχητικό εφέ της κρουστικής σφύρας. Η σφύρα ως γνωστόν παρ ημίν, εκσκάπτει τα βραχώδη εδάφη και κατ επέκταση κατεδαφίζει(υπό προϋποθέσεις) τα τμήματα της οικοδομής από οπλισμένο σκυρόδεμα. Τη σφύρα διεδέχθη στο πλάνο η λαστιχοφόρος Τσάπα γνωστής Γερμανικής φίρμας που συνέχισε επ’ ολίγον να επιτίθεται στο ανίσχυρο μεταλλικό κουφάρι μάλλον για τηλεοπτικούς λόγους, διότι το ερείπιο δεν προέβαλε ουδεμία αντίσταση.

Το θέαμα για έναν πεινασμένο - προς το παρόν- για δικαιοσύνη λαό πρέπει πάντα να περιλαμβάνει αντίσταση…δηλαδή μάχη. Ας φαντασθούμε πόσο πιο δυναμικό θα ήταν το εικαστικό αποτέλεσμα αν ο ιδιοκτήτης (που εξ όσων φαίνεται είναι το Ελληνικό δημόσιο) ήταν σκαρφαλωμένος στα μυκητοειδή υποστυλώματα απειλώντας με αυτοκτονία ενώ γέροντες πλέον οι bon viveurs της Αθηναϊκής νύχτας να απαιτούν να κριθεί διατηρητέο το κέντρο ΦΑΝΤΑΣΙΑ απ όπου πέρασαν όλες οι ντίβες και οι γόητες της νεώτερης Ιστορίας της Αθηναϊκής νύχτας.

Αν δεν με απατά η μνήμη μου ο μακαρίτης Ευάγγελος Γιαννόπουλος είχε χαρακτηρίσει τα κέντρα τύπου ΣΤΟΡΚ και ΦΑΝΤΑΣΙΑ πολιτιστικά κέντρα την ίδια εποχή που ο κ. Παπαθεμελής προσπαθούσε να τα κλείσει και η νεολαία στους δρόμους απαιτούσε να μένουν ανοιχτά μέχρι πρωίας. Αυτό μας έλλειπε σκέφθηκα να σχηματισθεί κίνημα πολιτών για την προστασία και αναβίωση - ανάδειξη τέτοιων «πολιτιστικών κέντρων».

Όταν ένας πρωθυπουργός αναλαμβάνει επιβλέπων μηχανικός σε εργοτάξιο κατεδαφίσεων και ο λαός καλείται να ζητωκραυγάσει πρωί-πρωί «με τη τσίμπλα στο μάτι», υπό τους «αίνους» των σύγχρονων πρωθιερέων δημοσιογράφων της τηλεόρασης ο απλός πολίτης – μηχανικός ..ανησυχεί.

Κύριε πρωθυπουργέ ανησυχεί διότι εξαντλούνται τόσον οι αποταμιεύσεις όσο και τα δανεικά. Οι μικροαστοί, αυτοί που αναδεικνύουν τους πρωθυπουργούς είχαν σύμφωνα με την παιδεία μας ( γιορτή του ταμιευτηρίου, έκθεση δοκίμιο κλπ) την συνήθεια της αποταμίευσης για την κακιά την ώρα, ή για μια αξιοπρεπή κηδεία, αν δεν προκύψει σύντομα η αποτέφρωση σαν ενδεδειγμένη λύση.

Η αποταμίευση του μικροαστού άλλαξε χέρια στο πρόσφατο παρελθόν με τη διαδικασία του χρηματιστήριου. Τότε είχε οικοδομηθεί η τυφλή εμπιστοσύνη στο σοβαρό πρωθυπουργό που έκανε περήφανο τον έλληνα στην Ευρώπη. Βέβαια όταν ο μέσος έλληνας έχασε τις οικονομίες του και εισέπραξε την απάντηση από πρωθυπουργικά χείλη «ας πρόσεχε», προσγειώθηκε απότομα στην ..μαγεία και την ειλικρίνεια των συναισθημάτων που συνδέουν τον πολιτικό με τον ψηφοφόρο του.

Αντίστοιχο είναι σήμερα το κλίμα της εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται και καλλιεργείται προς ένα πρωθυπουργό που «τακτοποιεί» τα πάντα. Τα οικονομικά, τα ελληνοτουρκικά, τα υπόλοιπα διεθνή, τα χωροταξικά τα αναπτυξιακά τα περιβαλλοντικά και ταυτοχρόνως επιβλέπει –πλημμελώς- την κατεδάφιση της ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ. Επειδή η ιστορία διδάσκει ότι “όσο μεγαλύτερη είναι η εύνοια τόσο λιγότερο διαρκεί”.(Borgia) Διερωτάται εύλογα κανείς μήπως κάποιοι εποφθαλμιούν (ΖΟΟΜ στα …ψίχουλα) πλέον τους βαφτιστικούς σταυρούς, τις λίρες και τα κοσμήματα που διεσώθησαν ως οικογενειακά κειμήλια – αναμνηστικά στο σπίτι του απλού έλληνα.

Όταν όμως εξαντλούνται οι αποταμιεύσεις και κυρίως όταν ρευστοποιούνται τα οικογενειακά κειμήλια και τα σύμβολα τότε προοιωνίζονται ανεξέλεγκτα δεινά για όλους, των αρχόντων συμπεριλαμβανομένων. Η νέα μετανάστευση που καλλιεργείται επιμελώς τώρα τελευταία, δεν αποτελεί λύση.


Σάββατο 1 Μαΐου 2010