Προς
το Σύλλογο Αρχιτεκτονων Διπλωματούχων
Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ) - Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων
Α θ ή ν α
(υπ' όψη κ. Ευάγγελου Λυρούδια.
μελους του νεοεκλεγέντος Δ.Σ.)
Αθήνα, 26 Αυγούστου 2008
Θέμα : Απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με το τρόπο νόμιμης συγκρότησης του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου εν όψει της συνεδρίασης αυτού της 3.9.2008
Επιστρέφοντας στην Αθήνα, θα ήθελα να σας παραθέσω συνοπτικά τις απαντήσεις στα ερωτήματα, που μου θέσατε με το από 1.8.2008 e-mail σας, αναφορικά με τη συγκρότηση σε σώμα του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.
Ερώτημα 1 : για την έγκυρη λήψη απόφασης για την εκλογή προεδρείου - σε κάθε σχετική ψηφοφορία - είναι απαραίτητη η απόλυτη πλειψηφία των παρόντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Τούτο επιτάσσει ρητά η διάταξη του άρθρου 65 τιου Αστικού Κώδικα, που ορίζει ότι οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου "αν δεν ορίζεται κάτι άλλο στη συστατική πραξη ή στο καταστατικό λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων." Για το θέμα αυτό, το ισχύον καταστατικό του Συλλόγου ορ'ιζει στο άρθρο 15.4 ότι "οι αποφάσεις του Διοικητικου Συμβουλίου παίρνονται με πλειοψηφία, σε περίπτωση δε ισοψηφίας νικά η ψήφος του Προέδρου." Από τη διάταξη αυτή του καταστατικού του Συλλόγου δεν φαίνεται να προκύπτει ότι "ορίζεται κάτι άλλο", π.χ. σχετική πλειοψηφία πέραν της απαίτησης του νόμου για απόλυτη πλειοψηφία.
Ερώτημα 2 : πάντοτε η πλειοψηφία υπολογιζεται επί των παρόντων
Ερώτηνα 3 : τα λευκά προσμετρώνται στους παρόντες
Ερώτημα 4 : το ίδιο και τα άκυρα
Ερώτημα 5 : η αποχή - σε αντίθεση με την "απουσία" του μέλους του Δ.Σ. - προϋποθέτει "παρουσία" κατά τη συνεδρίαση και "αποχή" κατά τη έκφραση γνώμης.
Ερώτημα 6 : δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω.
Ως προς τα "αριθμητικά ερωτήματα" :
Ερώτημα 1 : δεν εκλέγεται.
Ερώτημα 2 : δεν εκλέγεται.
Ερώτημα 3 : για να εκλεγεί κανείς σε θέση του προεδρείου απαιτείται να συγκεντρώσει υπέρ αυτού την απόλυτη πλειψηφία των παρόντων. Το ίδιο ισχύει και για το "ανεξάρτητο ερώτημα", που τέθηκε από μέλος του Δ.Σ.
Σ η μ ε ί ω σ η
Η μη σαφής γραμματική διατύπωση του άρθρου 15.4 του καταστατικού του Συλλόγου υπέρ της απόλυτης πλειοψηφίας δεν θα πρέπει να οδηγήσει στην υιοθέτηση ερμηνείας υπερ της σχετικής πλειοψηφίας και τουτο προκειμένου να αποφευχθεί προσβολή των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου. Εάν η βούληση του Συλλόγου είναι να υιοθετηθεί διάταξη υπέρ της σχετικής πλειοψηφίας (με τη παράλληλη υιοθέτηση περισσοτέρων εναλλακτικών τρόπων ψηφοφορίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, τούτο μπορεί να γίνει με την τροποποίηση του άρθρου 15.4 και την αντικατάστασή του από μία νέα διάταξη που θα προβλέπει πλουραλισμό των περιπτώσεων λήψης απόφασης από το Δ.Σ.
Ελπίζω τα πολυ συνοπτικά αυτά σχόλια να σας είναι αρκετά για μιά πρώτη ενήμέρωση εν όψει και της συνεδρίασης του Διοικητικού σας Συμβουλίου της 3.9.2008.
Με τιμή,
Βασίλης Θ. Κωστόπουλος
Δικηγόρος