Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ


ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
για όσους αγαπάτε αλλά κυρίως για όσους δεν αγαπάτε και δεν σας αγαπουν.

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Σιγή ασυρμάτου.

Η σιγή ασυρμάτου είναι στρατιωτική ή πολιτική εντολή. Καθε μετάδοση - εκπομπή μπορεί να αποκαλύψει θέσεις, είτε μεσω υποκλοπής συνομιλίας, ειτε στην περίπτωσή μας την αδυναμία παρακολούθησης των εξελίξεων μέσω ατυχών διατυπώσεων. Η σιγή ασυρμάτου συνήθως αποδίδει όταν η θέση του υποψηφίου ή υποβρυχίου π.χ. ειναι πλεονεκτική, ώστε να πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική επίθεση βασει παγίων εντολών ή προυφιστάμενου σχεδίου. Θεωρητικά βέβαια άν η εντολή σιγής δοθεί και δεν υπάρχει σχέδιο το υποβρύχιο είναι δυνατόν να λουφάρει και να ξεχαστεί με αποτέλεσμα να μείνει τελικά έξω από την άσκηση.

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Fw: ΝΟΜΟΣ 4030 ΦΕΚ Α 249 «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις»

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

ΝΟΜΟΣ 4030 ΦΕΚ Α 249

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

 

Α.Π. 44573                                                                                                                                                           Αθήνα 30 Νοεμβρίου 2011

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας στέλνουμε το νόμο: «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις», όπως αυτός ψηφίστηκε από τη Βουλή και Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΑΡΘΡΟ 8

2. Οι μελετητές μηχανικοί ευθύνονται για την εκπόνη-
ση όλων των επί μέρους μελετών σύμφωνα με τις κείμε-
νες διατάξεις. Για τις άδειες δόμησης που αφορούν κτί-
ρια σε παραδοσιακό οικισμό, παραδοσιακό ή ιστορικό
τμήμα πόλης, οικιστικό σύνολο που έχει χαρακτηριστεί
ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς και κηρυγμένα
διατηρητέα κτίρια ή νεότερα μνημεία
οι αρχιτεκτονικές
μελέτες εκπονούνται και υπογράφονται αποκλειστικά α-
πό αρχιτέκτονες μηχανικούς και οι στατικές μελέτες από
τους αρμόδιους πολιτικούς μηχανικούς.

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2011

Στο άρθρο 8, παρ. 2 νομοθετείται ένα πάγιο αίτημα που εξασφαλίζει την αποκλειστική ευθύνη και παρουσία των Αρχιτεκτόνων και της Αρχιτεκτονικής σε σημαντικό τμήμα του δομημένου περιβάλλοντος. Τη ρύθμιση αυτή διεκδικήσαμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Η ανάδειξη της σπουδαιότητας της νέας ρύθμισης, αλλά και η διασφάλιση της εφαρμογής της, εξαρτάται πλέον από όλους εμάς που οφείλουμε να αναγάγουμε την Αρχιτεκτονική σε ευρύτερη ηθική και κοινωνική αξία.

Η νομική αυτή επιτυχία οφείλεται βεβαίως σε προσπάθειες ατομικές και συλλογικές, αλλά και σε υπεύθυνη αντιμετώπιση από πλευράς της πολιτείας. Ο διάλογος για τη θεσμική αποκατάσταση του ρόλου του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα, πραγματοποιήθηκε με επιμονή, όχι για την ικανοποίηση ενός συντεχνιακού αιτήματος, αλλά για την αναζωογόνηση και την ηθική αποκατάσταση των κοινωνικών αξιών που σχετίζονται με την εικόνα των πόλεων, της περιφέρειας και της τέχνης του οικοδομείν γενικότερα και έδωσε ένα σημαντικό αποτέλεσμα.

Είναι ευθύνη όλων μας η συνέχιση των προσπαθειών μαζί με τους συλλογικούς επιστημονικούς φορείς σε συνεργασία με την πολιτεία, προς την κατεύθυνση της καλής αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Ο Πρόεδρος

Ευάγγελος Λυρούδιας

 

Η Γεν. Γραμματέας

Μαρία Κουρμπανά