Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Το νέο παγκόσμιο ιερατείο

 

 

Η λέξη «ιερατείο» αναφέρεται κυρίως στην τάξη εκείνη των ιερέων των αρχαίων θρησκειών που είχαν μεγάλα προνόμια και πολλές φορές έπαιρναν μέρος στην πολιτική ζωή του τόπου.

 

Μεγαλώσαμε με την ενοχή. Οι θεολόγοι στο σχολείο, κάτι μεταξύ θεού και γονιού, έσπευδαν καθημερινά να υπενθυμίζουν τις εντολές, προκειμένου να εξασφαλισθεί η «διαγωγή κοσμιωτάτη». Οι εκκλησιαστικές οργανώσεις, για όσους από εμάς πέρασαν από εκεί, συμπλήρωναν την ενοχή αλλά και ταυτόχρονα το ξεχωριστό του να μετέχεις σ’ αυτές, για να εξασφαλίζεις έτσι μια ιδιαίτερη σχέση με το θείο, πάντα μέσα από τη μετάνοια, την ταπείνωση και την αναγνώριση του πόσο ασήμαντος και αμαρτωλός είσαι μπροστά στο μεγαλείο του Θεού.

 

Η κεντρική ιδέα της διαδρομής του ανθρώπου είναι σπαρμένη  με ενοχές. Ακόμη και αν οι πράξεις δεν ήταν ένοχες, ήταν οι σκέψεις. Κι αν ακόμη τηρούσες τις δέκα εντολές, και αν τα πάθη σου ήταν τιθασευμένα, όλο και κάποια πονηρή σκέψη συντηρούσε την ενοχή σου.

 

Προϊόντος του χρόνου, απενοχοποιήθηκαν οι ανθρώπινες σχέσεις, η διατροφή, η ελευθεριάζουσα φρασεολογία καθώς και άλλες καταστάσεις, που παρακολουθούσαν τη διαιώνιση της οργανωμένης κοινωνίας μέσω των ενοχών. Δεν θεωρείται πλέον αμαρτία η «γενετήσια πράξη» χωρίς τον ιερό στόχο της αναπαραγωγής. Κανείς δεν φοβάται πια την κόλαση αν φάει σουβλάκι Τετάρτη και Παρασκευή. Δεν συζητάμε βέβαια για τις πονηρές σκέψεις: είναι απολύτως ελεύθερες. Όσο δε για την ψευδομαρτυρία, αποτελεί στοιχείο της διαπραγμάτευσης και διδάσκεται σε ανώτατο επίπεδο της πολιτικής- ρητορικής τέχνης και επιστήμης. 

 

Και τώρα τι θα «γένουμε» χωρίς … ενοχές και αμαρτίες;

 

Ιδού ανεφύη, το περιβάλλον! Υποφέρει από την απίστευτη επιπολαιότητα και ανευθυνότητά ενός εκάστου εξ ημών. Εκπέμπουμε CO2, τρώμε πολύ και δημιουργούμε απορρίμματα, καταναλώνουμε ενέργεια. Για όλα αυτά και πολλά άλλα είμαστε ένοχοι. Ποιος το καθόρισε, ποιος το οργάνωσε, σε ποια οικουμενική σύνοδο διατυπώθηκε το νέο filioque και ομολογήθηκε το σύμβολο της «περιβαλλοντικής πίστης»;

 

Είναι άραγε αυτή η νέα θρησκεία; Τι ζητάει από εμάς; Ποιος είναι ο νέος παράδεισος της αειφορίας και πως κατακτάται; Μπορεί να περιμένει ή πρέπει να σπεύσουμε; Ο ανεπτυγμένος κόσμος σχεδιάζει και αναπτύσσεται. Είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή και οι υπό ανάπτυξη; Η οικολογία και η περιβαλλοντική ευαισθησία έχουν προλάβει να διαμορφώσουν τους κανόνες του καλού  πολίτη; 

 

Μάλλον κάπου στον κόσμο πρέπει να υφίσταται κάτι σαν το «οικουμενικό ιερατείο της κλιματικής αλλαγής»: μια συνεργασία διακρατική με στόχο να δημιουργεί πολιτικές και να πληροφορεί τον κόσμο για αυτά τα θέματα. Στη θέση των ανώτατων «ιεροεξεταστών» του παρελθόντος (Το όνομα του ρόδου), οι σύγχρονοι «Μπερνάρντο Γκι» της κλιματικής αλλαγής, αντί να απαγορεύουν το γέλιο,  θα επιτρέπουν- ευλογούν, δηλαδή θα σχεδιάζουν, τις κατάλληλες «πράσινες» επενδύσεις και το ενδεδειγμένο επίπεδο ζωής της κοινωνίας των μηδενικών εκπομπών του αύριο.

 

Οι επιστήμονες, ευτυχώς, μπορούμε (;) να διεκδικήσουμε διακεκριμένη θέση σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα. Δεν προβλέπεται διωγμός για την επιστήμη ή την αμφισβήτηση  όπως συνέβαινε στο μεσαίωνα. Ίσως ο καταλύτης της νέας εποχής να είναι η ανεργία των επιστημόνων που θα περιορίσει και θα διαχειρισθεί την αβεβαιότητα και την αμφισβήτηση.

 

Το παρήγορο είναι ότι αρχές όπως διαφάνεια, ευρεία συμμετοχή και επιμελώς σχεδιασμένη δημοκρατική αντίληψη, φαίνεται να χαρακτηρίζουν τους σύγχρονους αυτούς διακυβερνητικούς σχηματισμούς. Είναι άραγε η Ελλάδα μέσα στο οικουμενικό αυτό κονκλάβιο; Στα διεθνή panels για την κλιματική αλλαγή εκπροσωπείται η χώρα; Αμφιβάλλω. Έλληνες σίγουρα μετέχουν.(Εξ άλλου αυτοί είναι οι διαφωτιστές που μας αφυπνίζουν αδιαλείπτως). Η Ελλάδα όμως, σαν επίσημη αρχή και πολιτεία, είναι αμφίβολο αν μετέχει και σε ποιο βαθμό στις αποφάσεις και στην προετοιμασία για την μελλοντική διαχείριση των πόρων, των επενδύσεων, εν’ τέλει δηλαδή του πλούτου.

 

Οι συμμαχίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθούνται και μέσω της τεχνολογικής και επιστημονικής συνεργασίας. Ο τομέας αυτός εμφανίζει σοβαρά κενά. Ο τεχνικός κόσμος της χώρας οφείλει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα αυτό το κενό. Για τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, πληροφορηθήκαμε ότι «τα πλούσια κράτη δεν έδειξαν καμία διάθεση συνδιαλλαγής με τις αναπτυσσόμενες χώρες”, οι οποίες με τη σειρά τους εκφράζουν συμμαχίες και επιρροές, είτε ιστορικές. είτε πρόσφατα, συγκυριακά διαμορφωμένες. Ανεξάρτητα του αν στην Κοπεγχάγη χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων τις κλιματικής αλλαγής, ήταν ευκαιρία για την Ελλάδα να διαμορφώσει συμμαχίες και επιρροή προς την κατεύθυνση που αναπτύχθηκε παραπάνω. Μακάρι να μην καταγράφηκε ακόμη μια ουδέτερη – άχρωμη συμμετοχή, απομονωμένη από τους διεθνείς συσχετισμούς.

 

Για να μην αδικήσω την κα Μπιρμπίλη -Υπουργό- ανέτρεξα στις αναφορές από το σχετικό site του υπουργείου και αποδελτιώνω:

 

«η Ελληνίδα Υπουργός, σε υπουργική συνάντηση των χωρών της Ε.Ε. που έγινε για τον καθορισμό της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί, ζήτησε από την Σουηδική Προεδρία να εντείνει τις κινήσεις της, ώστε να ηγηθεί η Ε.Ε. των προσπαθειών από πλευράς ανεπτυγμένων χωρών ανακτώντας την εμπιστοσύνη των αναπτυσσόμενων, προτείνοντας την δημιουργία ειδικής ομάδας επεξεργασίας των κειμένων και δίδοντας την πρωτοκαθεδρία σε μια χώρα από την G77 ώστε με τον τρόπο αυτό να αρθεί η στασιμότητα που παρατηρείται. Η πρόταση της Ελλάδος υποστηρίχθηκε από άλλα κράτη-μέλη

«Συνάντηση με την Υφυπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Κριστίνα Τζόνσον είχε σήμερα στην Κοπεγχάγη η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη

«συμφώνησαν να προωθήσουν τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών και συγκεκριμένα μεταξύ του ελληνικού Κ.Α.Π.Ε. (Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και του αντίστοιχου αμερικανικού ΝREL (National Renewable Energy Laboratory) με έμφαση σε θέματα έξυπνων δικτύων (smart grid), μέτρησης (smart metering), και τρόπων εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον οικιακό και τριτογενή τομέα.»

Υποθέτω βέβαια ότι ελέχθησαν και άλλα πολλά και χρήσιμα. Καλή Σαρακοστή!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ

11o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Η Αρχιτεκτονική ως επάγγελμα θα αποτελέσει το αντικείμενο των εργασιών του 11ου Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Συνεδρίου, που οργανώνεται από τον ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ και το ΤΕΕ, υπό την αιγίδα του Υ.Π.Ε.Κ.Α.. Η Αρχιτεκτονική, σαν αέναη σπουδή, σαν θεωρία, ιστορία, τέχνη και συνθετική εφαρμοσμένη επιστήμη, ασκείται σε διάφορες κλίμακες από τους Αρχιτέκτονες και όχι μόνο. Εκτός λοιπόν από την αναζήτηση και την συνεχή προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων αρχιτεκτονικών υπηρεσιών και σπουδών, τίθεται επιτακτικά το ερώτημα «ποιός σχεδιάζει τι». Κάτω από ποιές προϋποθέσεις χτίζεται και καταγράφεται η ιστορία του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και παραδίδεται στην υπηρεσία του ανθρώπου και στην κρίση της ιστορίας.

Οι αρχιτέκτονες θα αποπειραθούν μέσα από το συνέδριο και τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις ένα άνοιγμα στην Ελληνική κοινωνία, με στόχο το ξεκαθάρισμα των ρόλων των τεχνικών στο σύγχρονο σχεδιασμό. Επίσης θα επιδιώξουν την διεύρυνση του ρόλου των αρχιτεκτόνων στη σύγχρονη πραγματικότητα καθώς και την διατύπωση πολιτικής για την Αρχιτεκτονική την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού και του ιστορικού πλούτου της χώρας.

Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2010 και Μαρτίου 2011, έχουν ορισθεί ως ακολούθως:

1. Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση – Κατάρτιση.

2. Επαγγελματικά Δικαιώματα.

3. Άσκηση Επαγγέλματος στην Ελλάδα και την Ευρώπη- Θεσμικό πλαίσιο.

4. Τα Πεδία Άσκησης Επαγγέλματος: Design– Κτίριο– Πολεοδομία – Χωροταξία – Αναπτυξιακή Πολιτική – Ιστορία – Δημόσια Διοίκηση.

5. Ο κύκλος της δημιουργίας: σχεδίαση, υλοποίηση, επισκευή, συντήρηση, οργάνωση.

6. Πολιτική για την Αρχιτεκτονική.

7. Περιβάλλον και σχεδιασμός- Κλιματική αλλαγή.

8. Συνέργεια στο επάγγελμα του Αρχιτέκτονα

Για το συνέδριο θα εργασθούν τρεις επιτροπές: η Τιμητική Επιτροπή, η Οργανωτική Επιτροπή και η Υποστηρικτική Επιτροπή. Η αναζήτηση του κατάλληλου χώρου στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας έχει ήδη ολοκληρωθεί και σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα για συνεδριάσεις, διαμονή και παράλληλες εκδηλώσεις, με στόχο την καλύτερη προβολή του συνεδρίου.

Στο συνέδριο θα κληθούν να συμμετάσχουν Αρχιτέκτονες από το διεθνή χώρο.

1η προσυνεδριακή εκδήλωση

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων

Αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης»

Η πορεία προς το Συνέδριο θα σηματοδοτηθεί από σειρά εκδηλώσεων, που θα αποτελέσουν τα στάδια μιας προσπάθειας –νέας διαδρομής του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ σε συνεργασία με το ΤΕΕ. Πρώτη προσυνεδριακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου 2010, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων με θέμα «Γ.Ο.Κ.- ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ- ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ- ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ».

Η ημερίδα πραγματοποιείται για να διερευνηθούν και να δημοσιοποιηθούν συντεταγμένα, προβληματισμοί και επιστημονικές προτάσεις- απαντήσεις στα ερωτήματα που λανθάνουν στο γενικό τίτλο «ημιυπαίθριοι» και ταλανίζουν τους μηχανικούς, τους νομικούς και την διοίκηση εδώ και ένα περίπου χρόνο.

Υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, η πρόκληση για τον έλληνα αρχιτέκτονα- δημιουργό γίνεται επιτακτική ανάγκη στα πλαίσια του διεθνούς ανταγωνισμού. Πρέπει να εξασφαλίσει το καθεστώς των ίσων ευκαιριών για την ελεύθερη δημιουργική έκφραση και τη άσκηση του επαγγέλματος στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Για την έναρξη των εργασιών της προετοιμασίας του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος συγκάλεσε σε κοινή σύσκεψη τις μόνιμες επιτροπές του Συλλόγου που θα υποστηρίξουν την διοργάνωση.


O Πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ- Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων Ευάγγελος Λυρούδιας επισημαίνει με αφορμή το 11ο Συνέδριο τα παρακάτω:

«Στην παρούσα συγκυρία τίθεται επιτακτικά το ακόλουθο ερώτημα: Ενθαρρύνει και διασφαλίζει η ισχύουσα νομοθεσία την πλήρη ελευθερία στην αρχιτεκτονική έκφραση; Ασφαλώς και όχι. Είναι η αρχιτεκτονική για όλο τον πολιτισμένο κόσμο τέχνη ενώ για την Ελλάδα παραμένει ένα σύνολο πολλαπλασιαζόμενων κανόνων, που πολλοί άλλοι εκτός από τους δημιουργούς- αρχιτέκτονες έχουν τον τελικό λόγο;

Τρανταχτό παράδειγμα παγίδευσης ο νόμος 3557/2009, γνωστός σαν «νόμος Σουφλιά», που απ’ ότι φαίνεται θα χρειαστεί οικουμενική σύνοδος (!) για να αποφανθεί αν πρόκειται για απλό λάθος ή σκόπιμη ενέργεια ενός «χάκερ» της νομικής επιστήμης, που γλεντά την αδυναμία ενός ολόκληρου λαού να αποφασίσει για το μέλλον του.

Είναι καιρός να αναζητηθούν λύσεις. Η μεταπολεμική Ελλάδα είναι γεγονός πως αδυνατεί να αφομοιώσει την ελληνική δημιουργικότητα. Σαφέστατα απαγορεύει την πρωτοπορία εντός των τειχών. Με υπερβολή δηλώνει τον θαυμασμό της μεταθάνατον και περιφρουρεί την μετριότητα στην καθημερινότητά της.

Το αυτόνομο κεφάλαιο που αναπτύσσεται κάτω από τον τίτλο ημιυπαίθριοι, έχει αναχθεί σε μείζον θεωρητικό και πρακτικό ζήτημα, που θα καταγραφεί στην ιστορία σαν μια δυσεξήγητη περίοδος της ελληνικής κοινωνίας, που εκάστοτε παγιδεύεται σε μάταια ερωτήματα.

Απαιτείται ένας υγιής και ισορροπημένος συνδυασμός κατά την άσκηση του επαγγέλματος, για αξιοπρεπή επιβίωση και «ηθική» συμπεριφορά από οποιαδήποτε θέση και αν ασκείται το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα. Η προώθηση των παραπάνω δεν μπορεί παρά να είναι πρωτεύων στόχος του Συλλόγου.

Η αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας και δημιουργίας για τους έλληνες αρχιτέκτονες. Η έμφαση που πρέπει να δοθεί είναι στις συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, διότι είναι κοινώς γνωστό ότι σήμερα στην Ελλάδα πολλοί αντιποιούνται το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, άρα δημιουργούν συνθήκες παραγωγής κακής αρχιτεκτονικής.

Ανάμεσα στα καθήκοντά μας και με τη δημόσια παρουσία και διαδρομή μας, πρέπει να αναπροσανατολίσουμε το σύστημα και να ενθαρρύνουμε την καλή αρχιτεκτονική, αποθαρρύνοντας τον κακό σχεδιασμό, που ενώ σταδιακά περιορίζεται, συνεχίζει να αποτελεί κυρίαρχη παρουσία στο τοπίο, τη λειτουργία και την εικόνα των πόλεών μας.

Πρέπει να παρακολουθήσουμε την εκπαίδευση αλλά και τον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος. Οι αρχιτέκτονες, όπως και άλλοι επαγγελματίες, δεν δρουν μόνοι τους. Πρέπει να συνεργαστούν με πολιτικούς μηχανικούς, τοπογράφους, μηχανολόγους και άλλες ειδικότητες. Τα όρια των ειδικοτήτων δεν είναι όμως πάντα σαφή.

Αυτό όμως που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι ο αρχιτέκτονας διεκδικεί το διανοητικό μέρος της δημιουργίας του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και σχεδιάζει- καθοδήγει ένα σημαντικό μέρος της «χειρωνακτικής» παραγωγής του δομημένου χώρου.

Ο σχεδιασμός σε όλες τις κλίμακες, από το design μέχρι τον χωροταξικό και περιφερειακό σχεδιασμό, πρέπει, κατά το μέτρο που αναλογούν στην παιδεία και την εκπαίδευση των μελών μας, να αναβιώσει σαν αναφαίρετο επαγγελματικό δικαίωμα μας.

Πιστεύω ότι στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει τόσο το 11Ο Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Συνέδριο όσο και οι παράλληλες εκδηλώσεις πουν θα συνοδεύσουν την πορεία έως τη διεξαγωγή του.

Καλούμε όλους τους αρχιτέκτονες να συμμετάσχουν και να καταθέσουν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους για την Αρχιτεκτονική και τους Αρχιτέκτονες».

Συνδιοργάνωση:

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Υπό την αιγίδα του Υ.Π.Ε.Κ.Α.

Με την υποστήριξη:

Δήμος Αθηναίων

Με τη συνεργασία:

Περιοδικό ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ

Περιοδικό ΤΕΧΝΙΚΑ

 

 Thought for the Week

“Coming together is a beginning. Keeping together is progress. Working together is success.”

Henry Ford

 

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Climate scepticism 'on the rise', BBC poll shows

There has been an increase in the number of British people who are sceptical about climate change, a poll commissioned by BBC News has suggested.
It showed that 25% of those questioned did not think global warming was happening, an increase of 10% since a similar poll was conducted in November.
The percentage of respondents who said climate change was a reality had fallen from 83% in November to 75%.
The poll, based on a sample group of 1,001 adults, was conducted by Populus.
The findings, based on interviews carried out on 3-4 February, show that only 26% of people think "climate change is happening and is now established as largely man-made", only 1% more than those who think there is no global warming.
In November 2009, a similar poll by Populus - commissioned by the Times newspaper - showed that 41% agreed that climate change was happening and it was largely the result of human activities.
"It is very unusual indeed to see such a dramatic shift in opinion in such a short period," Populus managing director Michael Simmonds told BBC News.
"The British public are sceptical about man's contribution to climate change - and becoming more so," he added.
"More people are now doubters than firm believers."
The Department for Environment, Food and Rural Affairs' (Defra) chief scientific adviser, Professor Bob Watson, called the findings "very disappointing".
"The fact that there has been a very significant drop in the number of people that believe that we humans are changing the Earth's climate is serious," he told BBC News.
"Action is urgently needed," Professor Watson warned.
"We need the public to understand that climate change is serious so they will change their habits and help us move towards a low carbon economy."
'Exaggerated risks'
Of the 75% of respondents who agreed that climate change was happening, one-in-three people felt that the potential consequences of living in a warming world had been exaggerated, up from one-in-five people in November.
The number of people who felt the risks of climate change had been understated dropped from 38% in November to 25% in the latest poll.
During the intervening period between the two polls, there was a series of high profile climate-related stories, some of which made grim reading for climate scientists and policymakers.
In November, the contents of emails stolen from a leading climate science unit led to accusations that a number of researchers had manipulated data.
And in January, the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) admitted that it had made a mistake in asserting that Himalayan glaciers could disappear by 2035.
All of this happened against the backdrop of many parts of the northern hemisphere being gripped by a prolonged period of sub-zero temperatures.
However, 73% of the people who said that they were aware of the "science flaws" stories stated that the media coverage had not changed their views about the risks of climate change.
"People tend to make judgements over time based on a whole range of different sources," Mr Simmonds explained.
He added that it was very unusual for single events to have a dramatic impact on public opinion.
"Normally, people make their minds up over a longer period and are influenced by all the voices they hear, what they read and what people they know are talking about."
Related to this story:
Special report: CLIMATE CHANGE

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

BBC E-mail: Climate scepticism 'on the rise'

lyroudias saw this story on the BBC News website and thought you
should see it.

** Climate scepticism 'on the rise' **
The British public has become increasingly sceptical about climate change, a poll for BBC News suggests.
< http://news.bbc.co.uk/go/em/fr/-/2/hi/science/nature/8500443.stm >


** BBC Daily E-mail **
Choose the news and sport headlines you want - when you want them, all
in one daily e-mail
< http://www.bbc.co.uk/email >


** Disclaimer **
The BBC is not responsible for the content of this e-mail, and anything written in this e-mail does not necessarily reflect the BBC's views or opinions. Please note that neither the e-mail address nor name of the sender have been verified.

If you do not wish to receive such e-mails in the future or want to know more about the BBC's Email a Friend service, please read our frequently asked questions. http://news.bbc.co.uk/1/hi/help/4162471.stm