Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

FW: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ JOSE A. ACEBILLO

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΟΡΥΒΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΑΝΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ JOSE A. ACEBILLO ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

 

 

 

 

Με αφορμή το θόρυβο που προκλήθηκε από την παρουσία και προβολή του Καταλανού Αρχιτέκτονα José A. Acebillo από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, τόσο στη προεκλογική περίοδο (ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) όσο και κατά την έναρξη της πρωθυπουργικής θητείας στην ΗΛΕΙΑ και το Θαλάσσιο μέτωπο της Αττικής, ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) επιθυμεί να συμβάλει στην νηφάλια τοποθέτηση του θέματος.

Ο μακροχρόνιος αποκλεισμός των Ελλήνων Αρχιτεκτόνων από την αναπτυξιακή διαδικασία και η θεσμική ασυναρτησία που χαρακτηρίζει την άσκηση του επαγγέλματος του Αρχιτέκτονα στην Ελλάδα, δημιουργούν το υπόβαθρο για τις πικρίες, τις διαμαρτυρίες και τα επικριτικά σχόλια που εκφράζονται από τους συναδέλφους αλλά και από μερίδα των ΜΜΕ.

Αν ο Πρωθυπουργός της χώρας αναβίβαζε την Αρχιτεκτονική και τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό σε πρώτη πολιτική προτεραιότητα, θα αποτελούσε αναμφισβήτητα ενδιαφέρουσα προοπτική για τον κλάδο των Αρχιτεκτόνων, ανεξάρτητα αν αναφερόταν σε Έλληνες ή σε συναδέλφους του εξωτερικού.

Όμως η προαναγγελία της συνεργασίας του πρωθυπουργού με τον Καταλανό Αρχιτέκτονα, προέκυψε στη Δ.Ε.Θ. απρόκλητα και αιφνιδιαστικά, με αφορμή ερώτηση σχετική με τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης και τότε εκφράστηκαν οι πρώτες «απορίες» εκ μέρους των Ελλήνων Αρχιτεκτόνων.

Οι Έλληνες Αρχιτέκτονες δεν αντιδρούν φοβικά. Ταυτόχρονα όμως, αμφισβητούν τους μεσσίες. Πολλοί Έλληνες επιστήμονες σταδιοδρομούν και διακρίνονται στο διεθνή χώρο. Αντιστοίχως θεωρούμε χρήσιμο και ωφέλιμο να ενισχύεται και να ενθαρρύνεται ο διεθνής προβληματισμός γύρω από τα θέματα του σχεδιασμού που μας απασχολούν στο εσωτερικό, χωρίς να παραβλέπουμε το ότι η γνώση των τοπικών συνθηκών και η αξιοποίηση του ντόπιου επιστημονικού δυναμικού, είναι δεσμευτικές παράμετροι ενός επιτυχημένου σχεδιασμού.

Μέχρι σήμερα η πολιτεία δεν είχε αποφασίσει για το αν η Αρχιτεκτονική, η Πολεοδομία, και η Χωροταξία αποτελούν ώριμες επιλογές της. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι η διατύπωση και η θεσμοθέτηση εθνικής πολιτικής για την Αρχιτεκτονική και τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό εκκρεμούν από μακρού χρόνου. Παράλληλα πολλά σχέδια πολεοδόμησης εκκρεμούν, ανεξόφλητα και ανεφάρμοστα, έχοντας καταστεί σε πολλές περιπτώσεις ανεπίκαιρα. 

Εφόσον η νέα κυβέρνηση πράγματι επιθυμεί να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες άσκησης της Αρχιτεκτονικής και συνεπώς να προωθήσει την εμπέδωση του περιβαλλοντικού σχεδιασμού στον τόπο μας, οφείλει να αναδείξει και να στηρίξει θεσμούς όπως τη διεξαγωγή πανελλήνιων ή και διεθνών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών. Ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ έχει διατυπώσει προτάσεις και τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου  διεξαγωγής των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την υιοθέτηση τους ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα αξιοκρατικό και αξιόλογο αποτέλεσμα για έργα τέτοιας εμβέλειας. Οι Αρχιτέκτονες επιθυμούν να συνεργασθούν θεσμικά και να συμβάλουν ενεργά προς αυτή τη κατεύθυνση. Είμαστε σε θέση να διαβεβαιώσουμε ότι τότε τα πάντα θα είναι καλύτερα.

 

 

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

ΦΟΒΙΚΗ ...ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οχι στη φοβική αντίδραση. Ταυτόχρονα όχι στους μεσσίες. Η σωστή ανάμειξη της διεθνούς εμπειρίας με την απαραίτητη γνώση των τοπικών συνθηκών είναι ο μόνος τρόπος γιά μιά επιτυχημένη 'εκβαση των παγωμένων -λόγω χρόνιας πολιτικής ανικανότητας -εξελίξεων.

Οι έλληνες που εξέβρασε και εξόρισε το σύστημα της ντόπιας καθυστέρησης και υπανάπτυξης σταδιοδρομούν στον ευρωπαικό χώρο άνετα. Δεν μπορούμε αντίστοιχα να καταδικάσουμε άκριτα τις ενέσεις διεθνικότητας που θεραπευτικά μας χορηγούνται - επιβάλλονται. Πιστεύουμε στο δυναμικό που παράγουν τόσο τα ελληνικά όσο και τα ευρωπαικά πανεπιστήμια.

Τέλος για τους αθεράπευτα συνέλληνες:

http://www.fhw.gr/chronos/projects/fragokratia/gr/webpages/ath_kata_gen.html

Σύντομα όμως οι Καταλανοί από απλοί μισθοφόροι μετατράπηκαν σε επικίνδυνους εχθρούς, διαπράττοντας λεηλασίες στον ελληνικό χώρο. Ο Gautier de Brienne, τελευταίος γάλλος δούκας της Αθήνας, φιλοδοξώντας να επεκτείνει τα σύνορά του χρησιμοποίησε την Καταλανική Εταιρεία (compagnia), για να επιτύχει το σκοπό του, χωρίς όμως στο τέλος να καταβάλει την προσυμφωνημένη αμοιβή. Η σύγκρουση δεν άργησε να έρθει. Ύστερα από τη νίκη τους το 1311 στη μάχη του Ορχομενού της Κωπαΐδας, οι Καταλανοί κατέλαβαν τη Θήβα και μετά την Αθήνα, καταλύοντας τη φραγκική κυριαρχία και εγκαθιδρύοντας την καταλανική. Στην προσπάθειά τους να βρουν έναν ικανό αρχηγό, μετά τη δολοφονία του ηγέτη τους Ρογήρου de Flor, απευθύνθηκαν στο Φρειδερίκο Β', βασιλιά της Σικελίας. Ο τελευταίος, προκειμένου να ασκεί έλεγχο στο δουκάτο των Αθηνών, τοποθέτησε τον πεντάχρονο γιο του Μαμφρέδο επικεφαλής της Εταιρείας με γενικό επίτροπο στην Ελλάδα τον Berenguer Estagniol, γεγονός που ενίσχυσε σημαντικά τη θέση των Καταλανών στο δουκάτο.............
Αυτά πρός το παρόν

PAPANDREOU kai ARXITEKTONIKH

Η ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ....(out of the blue)

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ («FREE SUNDAY»): Κύριε Πρόεδρε, ένας από τους επιμέρους στόχους του δικού σας σχεδίου των 100 ημερών είναι ο περιορισμός της κρατικής σπατάλης. Με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πετύχετε και μάλιστα σε τόσο σφιχτό χρονικό διάστημα, εκεί όπου σημειωτέον απέτυχαν όλες οι κυβερνήσεις από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους; Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ακριβώς επειδή είναι ένα χρονίζον πρόβλημα, κάποια στιγμή πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Τώρα είναι η ώρα. Έχουμε τη βούληση και έχουμε και συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένο πρόγραμμα, από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, από την υπογραφή του υπουργού στο διαδίκτυο, από την προγραμματική μας διαδικασία για προϋπολογισμούς τριετίας, από τη λογοδοσία, όπου κάθε εξάμηνο θα αξιολογούνται οι διαδικασίες και οι επενδύσεις, να βρούμε και πού είναι οι σπατάλες, και πώς θα τις χτυπήσουμε. Είναι μια σειρά από μέτρα, τα οποία έχουμε ανακοινώσει.

Εγώ θέλω να πω το εξής: ότι πράγματι, το ζήτημα δεν είναι μόνο πού θα βρούμε τα έσοδα. Λεφτά υπάρχουν. Φορολογικό σύστημα, με αναμορφωμένη μορφή, ώστε να είναι δίκαιο, αλλά να έχουμε και περισσότερα έσοδα. Πόροι από το Κοινοτικό Πλαίσιο και από την Κοινότητα ευρύτερα. Από τον δημόσιο πλούτο, τη δημόσια γη, όχι με τη λογική του Βατοπεδίου βεβαίως, με μια σωστή αξιοποίηση, με σεβασμό αυτού του δημόσιου πλούτου. Το ανθρώπινό μας δυναμικό, το οποίο μπορεί να κινητοποιηθεί και να βοηθήσει, να αξιοποιηθεί, για να λειτουργήσει καλύτερα και η Διοίκηση, και πιο ανταγωνιστικά οι επιχειρήσεις μας.

Έχουμε λοιπόν τις δυνατότητες των πηγών, αλλά έχουμε και τις δυνατότητες να σπάσουμε αυτή τη σπατάλη, για την οποία σας μίλησα. Σας έδωσα πολλά παραδείγματα σπατάλης. Υπάρχουν και πολλά ακόμα, τα οποία όμως δεν έχουν μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση αυτή αντιμετωπιστεί, διότι δεν είχε την πολιτική βούληση. Δεν είναι τεχνοκρατικό το ζήτημα. Μπορεί να υπάρχουν και τεχνοκρατικά ζητήματα. Το θέμα δεν είναι να βρούμε τις τεχνοκρατικές λύσεις. Αυτές θα τις βρούμε από τους καλύτερους τεχνοκράτες, τους καλύτερους ειδικούς που έχει η χώρα μας, ή και διεθνώς. Το θέμα είναι να υπάρχει βούληση.

Εγώ θα σας πω, παραδείγματος χάρη, στο θέμα της χωροταξίας που μας ταλαιπωρεί, ή στο θέμα των δασών και των πόλεων. Πριν από δύο εβδομάδες, πήρα τον Acebillo τηλέφωνο. Ο Acebillo είναι ένας μεγάλος πολεοδόμος αρχιτέκτονας, ο οποίος ουσιαστικά οργάνωσε όλη τη Βαρκελώνη. Δεν ξέρω πόσοι έχετε πάει στη Βαρκελώνη μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Έφτιαξε τη Βαρκελώνη μία από τις πιο όμορφες πόλεις, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά παγκοσμίως. Και του είπα: θέλω να φτιάξεις μια Διεθνή Επιτροπή Προσωπικοτήτων, διότι αύριο ενδέχεται ο Ελληνικός λαός να μου δώσει την εντολή, και θέλω τη δική σου σοφία, εμπειρία και γνώση, μαζί βεβαίως πάντα με ικανούς Έλληνες ειδικούς, για να δούμε τα θέματα χωροταξίας, δασών, πόλεων. Και μου είπε, ναι. Και μου έχει πει και ονόματα, και μου έχει πει και χρονοδιάγραμμα.

Αυτά είναι τα απλά. Το θέμα είναι η βούληση. Και τη βούληση την έχουμε. Να έχουμε τους καλύτερους και να χτυπήσουμε εκεί όπου άλλοι φοβήθηκαν, φυγομάχησαν, διότι δεν ήθελαν να τα βάλουν με κάποια μικρότερα ή μεγαλύτερα συμφέροντα.

Κ. ΗΛΙΑΔΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ): Κύριε Πρόεδρε δυο πολύ σύντομες απαντήσεις για δυο πολύ συγκεκριμένα θέματα που αφορούν στην πόλη. Η προκήρυξη των εκλογών διέκοψε ή έχει αναστείλει προς το παρόν την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Θέλω να μου πείτε αν γίνετε κυβέρνηση εάν θα συνεχίσετε αυτή την διαδικασία ή αν διαφωνείτε με αυτή την προοπτική.

Και μιας και είμαστε στη Διεθνή Έκθεση, προ μιας εβδομάδος ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε από αυτό το βήμα την απόφαση της κυβέρνησης να μετεγκατασταθεί η ΔΕΘ σε μια περιοχή κοντά στη Σίνδο. Αν σας βρίσκει σύμφωνο αυτή η απόφαση και αν δεσμεύεστε να χρηματοδοτήσετε αυτό το εγχείρημα ώστε να ολοκληρωθεί ως το 2012 που η πόλη γιορτάζει την 100η επέτειο ενσωμάτωσης στον εθνικό κορμό. Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Για το πρώτο πιστεύω ότι δεν αρκεί μια εξαγγελία, που έγινε και πέρσι, έγινε και φέτος. Αυτό το οποίο χρειάζεται, γιατί έχω έρθει πολλές φορές εδώ στη ΔΕΘ, και έχει σχέση και με τη Θεσσαλονίκη, είναι ποια είναι η ταυτότητα αυτής της πόλης, ποια είναι η ταυτότητα αυτής της Έκθεσης.

Σε αυτό το ερώτημα δεν θα απαντήσω εγώ, ούτε θα κάνουμε δουλειές του ποδαριού, λέγοντας να γίνει το ένα και το άλλο. Θα ζητήσουμε από τους καλύτερους διεθνώς, να μας πουν το ρόλο και την ταυτότητα που μπορεί να αναπτύξει αυτή η πόλη. Και πάνω σε αυτή τη βάση, θα γίνει η μελέτη για την μετεγκατάσταση, η οποία θα στηρίξει αυτό το νέο ρόλο για την πόλη, που θέλουμε να είναι πραγματικός, και όχι απλώς εξαγγελίες και λόγια, όπως όλα αυτά τα χρόνια, περί «πρωτεύουσας των Βαλκανίων» και τα λοιπά.

Θα δούμε ακριβώς ποιες είναι οι ανάγκες, ποιες είναι οι δυνατότητες και θα επενδύσουμε σε αυτό, για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό που ζητούν εδώ και χρόνια οι Θεσσαλονικείς, αλλά και όλοι η Μακεδόνες.

Στο άλλο ερώτημα, είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων. Και μάλιστα τώρα, με τις κλιματικές αλλαγές. Είναι ένας πολύτιμος πόρος, ένα δημόσιο αγαθό, το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε.

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

EXPLICIT τίτλοι & IMPLICIT πασουμάκια

Ορισμένοι αγαπούν τους φλύαρους τίτλους. Προσεχώς...

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/daniel-howden-victory-demonstrates-that-greek-politics-is-stagnant-1797766.html

 

Daniel Howden: Victory demonstrates that Greek politics is stagnant

When a party leader with every possible advantage staggers to victory at the third time of asking, trailing two election defeats in his wake, it's clear that politics have stagnated in Greece. George Papandreou has finally succeeded in following his father and grandfather in becoming prime minister but it's an empty victory that will be met with little enthusiasm.

The seeds of conservative Costas Karamanlis' defeat: corruption, incompetence, timidity and a sickly economy are nearly identical to the factors that spurred him to power five years ago. Then he was ousting the ruling socialists whose cronyism and inefficiency after more than a decade and a half in power he was supposed to purge.

Greece's two political tribes, Pasok and New Democracy, have emerged as bankrupt both in terms of their ideas and credibility in a muted election campaign that has done nothing to excite a disenchanted public.

Not even the high stakes gamble of a snap election midway through his second term and a sudden bout of truth-telling in which Mr Karamanlis warned of austere times ahead could reignite interest.

Instead the quietly-spoken Mr Papandreou has won by default. His greatest challenge has been to retain the leadership of his own party, a coup achieved largely by being less unpleasant than the colleagues that moved against him.

Greece will finally get to see whether the former foreign minister whom they have never found convincing as a leader can surprise them. He has many admirers abroad where his US-educated English and Scandinavian social democratic politics have afforded him disproportionate status.

However, with public finances in an appalling state and Greece's exports and service sector as stagnant as its politics, he has almost no room for manoeuvre.

The underlying cause of the violence and riots that rocked Greece have not gone away and few of those involved will be persuaded to drop their nihilistic approach by yesterday's result.

The improved performance of smaller parties such as the greens and the neo-fascist LAOS highlight the desire for a scapegoat to explain the falling standard of living, and a belated realisation that development has come at an almighty cost to the country's extraordinary natural wealth. Unless Mr Papandreou can reach out to the progressives beyond the boundaries of Pasok and reinvigorate national politics the large army of the disaffected could paralyse the country once more.


 

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Thought for the Week:

"Coming together is a beginning, staying together is progress, and working together is success."

Henry Ford

 

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ....ΛΑΙΚΗ ΣΟΦΙΑ

Καλοχαιρέτα τον πεζό όταν καβαλικέψης, για να σε
χαιρετά κι' αυτός όταν θα ξεπεζέψεις

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

Υ/Γ Στό "όταν" γιά τους ομιλούντες την κρητικήν γράφε "όντε" γιά λόγους ευφωνίας.