Τρίτη 26 Μαΐου 2009

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ- ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΘΕΜΑ: ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ (25/05/2009)

Κυρίες και κύριοι,

Εκ’ μέρους του Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ- Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων, θα ήθελα να ευχαριστήσω για την πρόσκληση, να συγχαρώ για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας.

Ζήσαμε όλοι μαζί την ραγδαία ανάπτυξη της παραγωγής αλλά και της εφαρμογής του αλουμινίου τα τελευταία 25 χρόνια. Για τον αρχιτέκτονα, το αλουμίνιο αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στη διαδικασία του οικοδομείν. Σε μια μέση περίπτωση ανέγερσης ενός κτιρίου, το ποσό που διατίθεται για τα κουφώματα αλουμινίου είναι ίσως από τα σημαντικότερα κονδύλια που πρέπει να αντιμετωπίσει ο ιδιοκτήτης (15-20% του συνολικού κόστους). Και μόνο από αυτό το γεγονός, ο κλάδος του αλουμινίου, από την εξόρυξη του βωξίτη μέχρι την τοποθέτηση και το «ρεγουλάρισμα» του τελευταίου παραθύρου, συμμετέχει στην παραγωγική διαδικασία αποφασιστικά.

Το αλουμίνιο- σαν παράθυρο, σαν επένδυση, σαν πέτασμα, σαν λαμαρίνα- μετέχει, ως κύριος εταίρος, στην αναζήτηση και σχεδιασμό της βέλτιστης λύσης, που οφείλουμε εμείς οι αρχιτέκτονες να προτείνουμε στον πελάτη μας. Είναι ένα θαυμάσιο υλικό που το βρίσκουμε από extreme design σε ρούχα μέχρι κάθε μορφής διατομές διέλασης και πάσης φύσεως λαμαρίνες και ειδικά τεμάχια.

Η βιομηχανία αλουμινίου προσφέρει σοβαρές λύσεις στη σύγχρονη βιο- οικονομική οπτική του δημιουργικού επαγγελματία, στο κοινωνικό όραμα για μια πράσινη αρχιτεκτονική, σεβόμενη τα δεδομένα για την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική υποβάθμιση. Το αλουμίνιο προσφέρει ταχύτητα, ακρίβεια, αντοχή, ελεγχόμενη ανοχή, επαρκή προτυποποίηση στην παραγωγή, επεξεργασία, τοποθέτηση και ενεργειακή απόδοση και χρήση.

Η παρούσα συγκυρία της βαθιάς οικονομικής κρίσης οδηγεί τους αρχιτέκτονες να απαιτούν από τους πολιτικούς τη διασφάλιση καθόσον αφορά την ποιότητα και την αειφορία του χτισμένου περιβάλλοντος, στο οποίο οι ευρωπαίοι πολίτες ζουν, εργάζονται και διασκεδάζουν.

Οι αρχιτέκτονες θεωρούν ότι είναι μοναδική ευκαιρία σε όλα τα επίπεδα να συμμετάσχουν ενεργά στο σχεδιασμό της ενεργειακής επάρκειας των υφιστάμενων κτιρίων, στην ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εναλλακτικών σχεδίων ενέργειας και στην ανανέωση και ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιριακών συγκροτημάτων αλλά και των υποδομών. Είναι προφανές ότι αυτό θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης, ταυτόχρονα με την αναζήτηση μιας καλύτερης ποιότητας για το ανθρωπογενές περιβάλλον.

Υπό αυτή την έννοια, το αλουμίνιο είναι ένας από τους σημαντικότερους «παίκτες» στην απόπειρα για έξοδο από την οικονομική κρίση, με σύμμαχο τους ενεργειακούς υαλοπίνακες, που υποχρεούνται σε αναπόφευκτη αρμονική συνύπαρξη.

Η επιτυχία του «ζεύγους» αυτού δεν είναι- όπως συμβαίνει στη ζωή- ανεξερεύνητο γεγονός. Είναι παράλληλοι βίοι σε αντίστοιχη ποιότητα. Μια καλής ποιότητας μικτή διατομή αλουμινίου με θερμοδιακοπή, σε συνδυασμό με έναν αντίστοιχης ποιότητας υαλοπίνακα, με σωστή συναρμολόγηση, βαφή και τοποθέτηση, εξασφαλίζουν ένα μεγάλο μέρος της ενεργειακής αποδοτικότητας του κτιρίου, όπως θα παρουσιασθεί στις ανακοινώσεις στη συνέχεια της ημερίδας.

Τίθεται, συνεπώς, το θέμα της διασφάλισης της ποιότητας αλλά και της συνεργασίας των ειδικοτήτων, από τον πιστοποιημένο σχεδιασμό και τη σύνθεση των νέων διατομών μέχρι τον τελευταίο τεχνίτη τοποθέτησης και συναρμολόγησης. Τα παραπάνω αποτελούν μια αλυσίδα που οφείλουμε να φροντίσουμε να εξασφαλίζει τη μέγιστη εξειδίκευση, ώστε να μην παραδίδονται τα υψηλού επιπέδου προφίλ στα χέρια εμπειρικών κατασκευαστών και να κακοποιούνται από ανεκπαίδευτους τεχνίτες. Όσο και αν μπορεί να ισχυρισθεί κανείς ότι η διαμορφωμένη «ελληνική» πραγματικότητα εκφράζεται από τη μετριότητα στην τεχνολογία της κατασκευής, ποτέ δεν είναι αργά να απαιτήσουμε από κοινού την εκπαίδευση και την πιστοποίηση σε όσο το δυνατόν ευρύτερο πεδίο της οικοδομικής δραστηριότητας.

Η αειφόρος ανάπτυξη και ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός δεν είναι μια επέκταση της αρμοδιότητας του αρχιτέκτονα. Ήταν πάντα το πεδίο της επαγγελματικής και κοινωνικής ευθύνης του.

Στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας εθνικής πολιτικής για τον ενεργειακό σχεδιασμό, την αειφόρο ανάπτυξη και την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, ο ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ προτίθεται να συντονίσει και να συμμετάσχει στη σύνταξη, από κοινού με την Ελληνική Ένωση Αλουμινίου και άλλους εταίρους, εγχειρίδιο- οδηγό με γενικό τίτλο: «Εξοικονόμηση ενέργειας και αρχιτεκτονικός σχεδιασμός στη Μεσόγειο και τη Νότια Ευρώπη», δηλαδή έναν οδηγό πράσινης αρχιτεκτονικής, που στη συνέχεια να διαδώσει τη χρήση και εφαρμογή του σε αυτούς που ασκούν την αρχιτεκτονική και σχεδιάζουν στην Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση, λυπάμαι που δεν είμαι κοντά σας και εύχομαι καλή επιτυχία στην ημερίδα.

Δρ. Ευάγγελος Λυρούδιας

Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Πρόεδρος ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ

Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Αμηχανία...

The thing always happens that you really believe in; and the belief in a thing makes it happen

(Frank Lloyd Wright)

Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Thought for the Week: 

Success is the sum of small efforts, repeated day in and day out

(Robert Collier)

 

Κυριακή 3 Μαΐου 2009

ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ στην ΧΑΛΚΙΔΑ

Emailing: areth2


Tαράσσει τοὺς ἀνθρώπους οὐ τὰ πράγματα, ἀλλὰ τὰ περὶ τῶν πραγμάτων δόγματα.