Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Συνάδελφοι,

 

Κύρια αποστολή του συλλόγου μας ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ είναι η προώθηση και προβολή της Αρχιτεκτονικής δημιουργίας στην Ελληνική κοινωνία. Όμως, τους αρχιτέκτονες- μέλη μας, από οποιαδήποτε θέση κι αν κατέχουν, απασχολούν ειδικότερα – σημαντικά-επαγγελματικά προβλήματα, τα οποία έχουμε την παράλληλη υποχρέωση να  υποστηρίξουμε και να αντιμετωπίσουμε.

 

Το «δημόσιο όφελος» που προκύπτει από την προβολή της αρχιτεκτονικής ως τέχνης και ιδέας,  θα μπορούσε ορισμένες φορές να χαρακτηρισθεί από πολλούς ότι είναι μια πρόφαση για την ύπαρξη του συλλόγου, αν δραστηριοποιείται μονομερώς και αγνοεί το διπλό παράλληλο σκοπό του. Ο συνδικαλισμός και ο επαγγελματισμός είναι  αυτό που θα δυναμώσει και θα μαζικοποιήσει το σύλλογό μας ξανά.

           

Απαιτείται ένας υγιής και ισορροπημένος συνδυασμός κατά την άσκηση  του επαγγέλματος για αξιοπρεπή επιβίωση και «ηθική» συμπεριφορά από οποιαδήποτε θέση και αν ασκείται το επάγγελμα. Η προώθηση των παραπάνω δεν μπορεί παρά να είναι πρωτεύων στόχος του συλλόγου.

 

Η αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας και δημιουργίας για τους έλληνες αρχιτέκτονες. Η έμφαση που πρέπει να δοθεί είναι στις συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος διότι είναι κοινώς γνωστό ότι σήμερα στην Ελλάδα πολλοί αντιποιούνται το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, άρα δημιουργούν συνθήκες παραγωγής κακής αρχιτεκτονικής.

 

Ανάμεσα στα καθήκοντά μας και με τη δημόσια παρουσία και διαδρομή μας πρέπει να αναπροσανατολίσουμε το σύστημα και να ενθαρρύνουμε την καλή αρχιτεκτονική αποθαρρύνοντας τον κακό σχεδιασμό, που ενώ σταδιακά περιορίζεται, συνεχίζει να αποτελεί κυρίαρχη παρουσία στο τοπίο, τη λειτουργία και την εικόνα των πόλεών μας.

 

Πρέπει να παρακολουθήσουμε την εκπαίδευση αλλά και τον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος. Οι αρχιτέκτονες, όπως και άλλοι επαγγελματίες, δεν δρουν μόνοι τους. Πρέπει να συνεργαστούν με πολιτικούς μηχανικούς, τοπογράφους, μηχανολόγους και άλλες ειδικότητες. Τα όρια των ειδικοτήτων δεν είναι όμως πάντα σαφή.

 

Αυτό όμως που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι ο αρχιτέκτονας διεκδικεί το διανοητικό μέρος της δημιουργίας του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και σχεδιάζει - καθοδήγει ένα σημαντικό μέρος της «χειρωνακτικής»  παραγωγής του δομημένου χώρου.

 

Ο σχεδιασμός σε όλες τις κλίμακες από το design μέχρι τον χωροταξικό και περιφερειακό σχεδιασμό πρέπει κατά το μέτρο που αναλογούν στην παιδεία και την εκπαίδευση των μελών μας να αναβιώσει σαν αναφαίρετο επαγγελματικό δικαίωμα μας.

 

Ο συνδυασμός «καλλιτέχνης δημιουργός και επαγγελματίας μηχανικός- εργαζόμενος» συνοδεύει τον αρχιτέκτονα και θα καθοδηγεί τις δραστηριότητες και τις προσπάθειες του ΣΑΔΑΣ για την περίοδο 2008-2011.