Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ , μια παλιά γελοιογραφία

Δημοσίευσα γιά μιά χρονιά γελοιογραφίες στο μηνιαίο περιοδικό "Τεχνικά", με το ψευδώνυμο "Λήμνιος Κρής". Αναδημοσιεύω μιά από τις πιό χαρακτηριστικές... Φεβ.1995 σ.38



Τα «παιδιά» πάλι στους δρόμους. Οι φοιτητές και οι αγώνες. Γέμισε ο τόπος πανεπιστήμια και απογοήτευση. Ήδη από το 80 οι συνδικαλιστές έστελναν το μήνυμα της απογοήτευσης. Θυμάμαι τον Αλέξη. Χαρούμενο παιδί με όραμα και χιούμορ υπαρκτού σοσιαλισμού. Που είναι σήμερα; Στο υπουργείο άμυνας. Θυμάμαι τον Θανο !! εβδομήντα πόντους μαλλί, τριάντα πόντους γένι. Βαρύγδουπη δήλωση ..Θα ψηφίσω ΑΑΣΠΕ γιατί συμφωνώ με την πρα(χ)τική της. Που είναι σήμερα; .... μέρος του συστήματος που καταδίκαζε. Η πρόωρη ωριμότητα είναι αρρώστια. Αν ωριμάσεις χάνεις τον “χαβαλέ”. Κρίμα … αν εσύ ωρίμασες νωρίς.


Ηρθε μετα το φλέρτ με την ΕΟΚ το γνωστό «συνδικάτο». Καθένας έλεγε ότι του κατέβαινε. Τι γκαρσόνια και καμαριέρες που δεν θα γίνουμε ποτές. Τι για ρίγανη και θυμάρι που θέλανε οι ιμπεριαλιστές να μας αναγκάσουν να καλλιεργήσουμε. Στο μεταξύ καλλιεργούσαμε μπαμπάκια άσχετα αν μας στοίχιζαν πολλαπλάσια. Αποδοχή με άρνηση αυτό κι΄αν ήταν πρωτότυπο. Πολιτική μεγαλοφυής. Το κατηγορηματικό όχι που έγινε στο τέλος ναι. Ενστικτώδης γνώση της ελληνικής νοοτροπίας. Το φανατικό όχι που σημαίνει ναι. Γι΄αυτό μίλησα για φλερτ. Εκτόνωσε την αβεβαιότητα της συστολής και οδήγησε τους έλληνες καμαρωτούς στις Βρυξέλλες. Απόλαυση και μεγαλείο στην Avenue Louise. Εικοσαετής άρνηση που σημαίνει κατάφαση. Εικοσαετής αποκωδικοποίηση μιας καταφατικής άρνησης.

Δεν υπάρχει κινητοποίηση χωρίς καθοδήγηση και χωρίς -“clarity of responsibility”- στόχο. Ακόμα και στην αποχουντοποίηση την πλήρωσαν άτομα που δεν είχαν ποτέ εμφανιστεί στο προσκήνιο. Ακόμη και τώρα διερωτώμαι μήπως τους «είχαν στο μάτι» για άσχετους λόγους αυτοί που πατρονάριζαν το κίνημα. Εύκολος στόχος η παιδεία. Θυμάμαι τον υπουργό επί κεφαλής της πορείας να διαδηλώνει έξω από το υπουργείο ενάντια στον... θώκο του. Ο αείμνηστος κεφαλλονίτης. Έγραψε ιστορία και την ξεχάσαμε.

Τα παιδιά είναι κάτω από το χαλί. Χαρίστε τους αμάξια ακριβά. Διδάξτε τα να σέρνουν με νάζι τη φωνή τους. Ντύστε τα «μάρκες» και φορτώστε τα με το μεγαλείο του τίποτα. Μπερδέψτε τα σε σχέση με τη μόρφωση. Κάντε τα γιατρούς και μηχανικούς με κόλπα και όχι με διάβασμα. Κάντε και τους δασκάλους, εργολάβους θεμάτων για εξετάσεις. Παπαγαλία και SOS. Εν συνεχεία μετατρέψτε τους πρυτάνεις σε πολιτικούς και τους καθηγητές σε επιχειρηματίες. Προϋπόθεση οι βαθμοί να είναι ρουσφέτι. Εν συνεχεία να απομονώσετε τους ακαδημαϊκούς. Γεμίστε τον τόπο με νόμους και εγκυκλίους. Αντί να λύνουμε τα προβλήματά με στόχο μια καλύτερη ζωή, να ψάχνουμε τους νόμους για την παράγραφο που μας βολεύει. Κάθε νόμος και μια νάρκη.

Ναρκοθέτησαν τα πάντα με νόμους και εγκυκλίους. Όπως ο ηττημένος που θέλει την καταστροφή των νικητών. Οι έλληνες της πυρκαγιάς και οι έλληνες του Δάσους. Οι έλληνες του δάσους απελπιστικά λίγοι. Οι της πυρκαγιάς έγιναν και ...περιβαλλοντικά ευαίσθητοι. Σύλλογοι και παρέες … Ο ανήθικος διά την ηθικήν.
.
Το "φιλοδώρημα" ενσωματώθηκε στο μισθό. Όπως ακριβώς στην υπανάπτυκτη Αφρική που ο κάθε ..τροχονόμος έχει τους πελάτες του. Η μέση "μίζα" είναι πάντα λογική, συμφέρουσα και γιατί να το κρύψουμε, εμμέσως θεσμοθετημένη. Μούλεγε κάποτε ένας διευθυντής του Υπουργείου, σε χρυσές λίρες το κόστος τοποθέτησης σε θέση πολεοδόμου εφαρμογής. Η παραδοσιακή εντιμότητα καταλήγω ότι είναι γενετικό χαρακτηριστικό που κάποια στιγμή στον κύκλο της ζωής θα επανέλθη μόνη της, αν επανέλθη. Ισως και να μην υπήρξε ποτέ.


Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Καθημερινότητα ....

Η Βαβυλωνία στην κατασκευή. Όλες οι φυλές του Ισραήλ. Κοινό χαρακτηριστικό η ασχετοσύνη σε ποικίλα ποσοστά. Ουδείς "διαβάζει" σχέδια. Ουδείς ομολογεί αυτή τη "λεπτομέρεια". Κάποιοι πρέπει να κάνουν τη δουλειά. Την αληθινή δουλειά. Αυτή που δημιουργεί την τελική εικόνα ...του τόπου. Γνώμη έχουν όλοι!!!. Γνώσεις ελάχιστοι. Μιλώ για τη γνώση που γενά η σπουδή και όχι η δημοσιογραφίζουσα "κοζερί" που δανείζεται λέξεις από τον προηγούμενο συνομιλητή και τις απευθύνει στον επόμενο άσχετο που συγκυριακά αποφασίζει.
.
Επιστροφή. Το δελτίο και η "μητέρα-παράταξη" αποφάσισε να απολογηθεί και να ασχοληθεί με την ανάπτυξη - χωροταξία και το σχεδιασμό. Για πρώτη φορά η παράταξη απολογείται(!) για την υπουργική αυταρέσκεια. Το υπουργείο ανοίγει την πόρτα. Ποιά απ΄όλες; ΄Όταν χάσεις την αξιοπιστία σου δεν την ξαναβρίσκεις, ...τουλάχιστον εύκολα.
.
Aπόδειπνο. Περίοδος ζυμώσεων. Όλοι περιγράφουμε τον "κατάλληλο" ηρωικό ...εαυτό μας. Δύσκολες κουβέντες και το διακύβευμα...παραδοσιακά μικρό.

Τρίτη 6 Μαΐου 2008

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Το "χωροταξικό σχέδιο" είναι το must της φλύαρης εποχής. Ακόμα και οι ίδιοι που το συνέταξαν (μελετητές) βγήκαν στα ραδιόφωνα να μας πληροφορήσουν ότι οι άλλοι που το δημοσίευσαν (υπουργείο) δεν το κατάλαβαν; συνέλαβαν; καλά!!!
ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ και ΕΠΙΛΟΓΗ
Κάθε κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα "πάντα". Η ιεράρχηση και το ξεκαθάρισμα των προτεραιοτήτων είναι ευθύνη του ανώτερου επίπεδου διακυβέρνησης. Οι επιλογές πρέπει να προκύπτουν από ώριμους αναπτυξιακούς προσανατολισμούς ωστε να διασφαλίζουν την άνετη και αποτελεσματική διεκπεραίωση των στόχων σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να προκύπτει το βέλτιστο αποτέλεσμα γιά ΟΛΟΥΣ.

Υπόβαθρο για την οποιαδήποτε δραστηριότητα-επιλογή είναι το χωροταξικό σχέδιο το οποίο δεν είναι εφάπαξ σχέδιο αλλά μια δυναμική προσαρμογή και παρακολούθηση του κοινωνικού - οικονομικού γίγνεσθαι. Το κίνητρο για χωροταξικό σχέδιο , δεν πρέπει να είναι μόνο οι “ξεκρέμαστες” επιχειρηματικές ιδέες - απαιτήσεις- πιέσεις που περιλαμβάνουν από "σχέδια συγκεντροποίησης της γης" μέχρι "περιβαλλοντικά άστοχη καταπάτηση ορεινών όγκων", αλλά η καλύτερη ζωή στον τόπο μακροπρόθεσμα. Βασική πολιτική προτεραιότητα του Αναπτυξιακού σχεδιασμού - χωροταξικού είναι ο:

  • Τουρισμός με όλες τις πολυσχιδείς ποικίλες μορφές και ταυτόχρονα η ανάδειξη του

  • Γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας-κόμβου στο διεθνές περιβάλλον.

Συμπαρασυρόμενα δευτερογενή είναι οι μεταφορές, οι υποδομές η μείωση της γραφειοκρατίας αλλά ακόμη και η μεσογειακή διατροφή που με τη σειρά της δίδει κίνητρα για γεωργικές καλλιέργειες.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ένας πρωτεύων στόχος που να συμπαρασύρει τα υπόλοιπα.


Η έννοια Διεθνές Περιβάλλον στα πλαίσια της Ε.Ε. έχει διαφοροποιηθεί. Η έννοια του "Εμείς" περιλαμβάνει πλέον πολίτες 25 χωρών που συναποτελούν πλέον την Ε.Ε. Εκτός λοιπόν από τον ήλιο, τη θάλασσα και τα λοιπά αδιαφιλονίκητα ατού της Ελλάδος, οι μετακινήσεις για δουλειά, επαφές και υπηρεσιακούς λόγους εντός Ε.Ε. περιλαμβάνουν ένα σημαντικό ποσοστό των μετακινήσεων. Η 11η Σεπτεμβρίου έδωσε ένα σημαντικό ατού στους Έλληνες, στο όριο του μουσουλμανικού κόσμου. Η Ελλάδα παραδοσιακά ασκεί την γοητεία του αρχαίου πολιτισμού άρα είναι το προσκύνημα των μορφωμένων του πολιτισμένου κόσμου.


Μελετώντας, το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2007- 2013» του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, διαβάζουμε…«Αν και οι οριστικές αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο ακόμα αναμένονται, ….είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι οι παρεμβάσεις που θα σχεδιαστούν για τον τομέα του Τουρισμού για την επόμενη προγραμματική περίοδο θα αποτελέσουν, όπως και κατά την τρέχουσα, μέρος ενός συνολικού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.) για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας… κλπ».


Τα επιχειρησιακά προγράμματα δεν είναι αλληλογραφία μεταξύ υπουργείων για τον ..Ιστορικό του Μέλλοντος. Είναι εξειδίκευση του γενικού προσανατολισμού που ορθώς ανακοινώθηκε σε επίπεδο πρωθυπουργικού λόγου στο τέλος των προγραμματικών δηλώσεων το 2007(2-10). Επηκολούθησαν οι ανακοινώσεις των χωροταξικών σχεδίων οι περιβαλλοντικές βολές - φοβίες και οι απαραίτητες αντιπολιτευτικές υποθήκες για το μέλλον.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.....με ειδικές παρατηρήσεις για τον Τουρισμό

Παρασκευή 2 Μαΐου 2008

Η περίοδος των Κολοιών...

Τοῦ δὲ Διὸς μέλλοντος χειροτονῆσαι αὐτοῖς τὸν κολοιὸν βασιλέα διὰ τὴν εὐπρέπειαν, ἀγανακτήσαντα τὰ ὄρνεα, ἕκαστον τὸ ἴδιον αὐτοῦ πτερὸν ἀφείλετο. Οὕτω τε συνέβη αὐτῷ ἀπογυμνωθέντι κολοιὸν πάλιν γενέσθαι.



Είναι φανερό ότι κάποιοι αγνοουν τον μύθο του Αισώπου γιά την καρακάξα, η οποία φορώντας ξένα φτερά επεδιωξε να καταξιωθεί με ξένα στολίδια και γελoιoποιήθηκε στα μάτια της κοινότητας των πουλιών.


ΠΑΙΔΕΣ ΙΤΕ... ή είμαστε "προδότες" ,"διασπαστές" και "έξω από το μαντρί", άρα οι πάσης φύσεως κραδαίνοντες λάβαρα καθαρότητας επί 48άωρον γελoioποιήθησαν, ή καναμε "συνεταιρικά κόλπα" γιά να "κοροιδέψουμε τον κόσμο και να τσιμπολογήσουμε τα ψηφαλάκια."


Προφανώς και θα συνυπάρξουμε διαδικαστικά. Στις εκλογές εμείς σας αντιμετωπίσαμε ώς αντιπάλους, ενώ εσείς ως εχθρούς. Αυτή η διαφορά μας κάνει επιφυλακτικούς ως πρός τους επόμενους στόχους που εμείς τους θεωρούμε κατηγορηματικά ευγενείς.