Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ:

«Η ΝΕΑ ΕΝΩΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ, παράταξη που ιδρύθηκε το Μάιο του 2005, αναδείχτηκε σε 3η δύναμη στον πανελλήνιο χώρο των αρχιτεκτόνων.

Συναισθανόμενοι την ευθύνη από αυτή την εκλογή θα εργασθούμε για να επιτύχουμε τους στόχους που θέσαμε στα ιδρυτικά μας κείμενα και να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που προκύπτουν στην επαγγελματική μας καθημερινότητα.»

ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ:

Στο σχεδιασμό πολιτικής για την Αρχιτεκτονική και το περιβάλλον. Οι κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές παράμετροι της αρχιτεκτονικής δημιουργίας είναι πολύ σημαντικές για να συνεχίσουν να παραμένουν εν υπνώσει. Δεν εκχωρούμε πλέον το δικαίωμα σε κανέναν να αντιποιείται κακέκτυπα την δημιουργικότητα των αρχιτεκτόνων.

Στο προστατευόμενο περιβάλλον. Είναι θεμελιώδες δικαίωμα του κάθε πολίτη να απολαμβάνει τα αγαθά του φυσικού και του καλοσχεδιασμένου ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Η προστασία της κοινωνικής συνοχής, η διατήρηση και ανάδειξη μνημείων και συνόλων, καθώς και το δικαίωμα στο παρόν να εκφράζεται είναι επαγγελματική ευθύνη κατ’ εξοχήν των αρχιτεκτόνων σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Τέλος, εργαζόμαστε για τη διεύρυνση του ρόλου των αρχιτεκτόνων, σαν κατ’ εξοχήν αρμόδιου κλάδου, να σχεδιάζει και να υλοποιεί με υπευθυνότητα και ευαισθησία τη λύση των προβλημάτων.

Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Υπουργικές ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ


....Οι παλαιότεροι υπάλληλοι είχαν αναπτύξει μια λογική ελαστικότητα προς τον παραλογισμό της πολυνομίας. Οι υπόλοιποι ψήφισαν εμάς «τους άλλους» για να εκσυγχρονίσουμε και να απλοποιήσουμε τους κανόνες

Βλ. ...Η ΝΑΡΚΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΔΙΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ


Οταν ένας υπουργος παγιδεύεται στους "δικούς" του νόμους τότε πρέπει να κατανοήσει επειγόντως ότι οι συνεργάτες του τον αδίκησαν και η νομοθεσία χρειάζεται απλοποίηση.

1. Κατάργηση της ενιαίας έννοιας "ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ". (Βαθμιδωτή εφαρμογή ποσότητας Δικαιολογητικών ανάλογα με τη σημασία και το μέγεθος του έργου).

2.Θεσπιση έννοιας ενημερωνόμενου φακέλλου μελετών εφαρμογής στην Πολεοδομία. (Τελική αληθής εικόνα οικοδομής στο αρχείο οικοδομών του Κράτους)

3. Κατάργηση της διαφοροποίησης των χώρων εντός ΙΔΕΑΤΟΥ ΣΤΕΡΕΟΥ.

4. Τό κράτος μέσω του ΙΔΕΑΤΟΥ ΣΤΕΡΕΟΥ εξασφαλίζει την 'ελλογη κατάληψη χώρου έναντι του Κοινωνικού συνόλου και των υποδομών που οφείλει να εξασφαλίζει.

5. Εντός του Ιδεατού στερεού οι μελετητές της οικοδομής εξασφαλίζουν την εφαρμογή των κανόνισμών (κτιριοδομικού -πυροπροστασίας κλπ) σύμφωνα με τη σειρά εκτέλεσης των εργασιών.

6. Τέλος το ΤΕΕ επιλαμβάνεται γιά το βαθμό συμμετοχής της κάθε ειδικότητας στην Οικοδομή βάσει εμπειρίας προσόντων και λοιπών παραγόντων που εξ ορισμού θα έπρεπε να έχει ήδη επιληφθεί.

7.Πιστοποίηση προγράμματος (-ων) στατικών Υπολογισμών με συνεχή διεθνή ερευνητική προσπάθεια. (ΤΕΕ + ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ+ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ +ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΣΙΔΗΡΟΥ +ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΜΠΕΤΟΥ)

ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ τα νομικιστικά νομιμοποιητικά μορφώματα που έρχονται...δεν πιστεύω πως προσφέρουν κανένα ιδιαίτερο όφελος στον κλάδο (DESIGN AND BUILD), ούτε βέβαια πολιτικό όφελος στην κυβέρνηση.

Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

ΕΠΙΣΤΗΜΗ (ή) & ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ


Στο κείμενο η «επιστήμη ως επάγγελμα» του μοναδικού φιλολόγου, Ι. Συκουτρή, εντοπίζεται ο όρος δημοσιογραφισμός στην επιστήμη. Προφανώς χρησιμοποιείται απαξιωτικά κυρίως προς τους επιστήμονες που έχουν εισάγει περισσότερο «μάρκετινγκ» στην επιστήμη τους απ όσο μπορεί να μεταχειρισθεί ένας επιστήμονας προκειμένου να επιβιώσει.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν απαξιωθεί οι επιστήμονες. Αυτό προέκυψε ως συνέπεια «φιλολαϊκής» πολιτικής επιλογής. Τα πανεπιστήμια αντιστοίχως έγιναν ορμητήρια – αναπαυτήρια πολιτευτών. Την οικογενειοκρατία και την παρακμιακή εσωστρέφεια των παλαιών καθηγητών, διεδέχθη ο νόμος Πλαίσιο το 1981. Μεγάλο βήμα προς την ανανέωση τότε, πλην όμως συμπλήρωσε τον κύκλο του, εφθάρη και θεωρείται ήδη παρωχημένος.

Η θεσμική αναπαραγωγή του συστήματος της παιδείας, με την αξιολόγηση και την κάποιας μορφής αξιοκρατία, σταμάτησε απότομα. Το πότε, δεν είναι εύκολο να το προσδιορίσει κανείς επακριβώς. Πάντως κάπου στην αρχή της δεκαετίας του 90, είχε επικρατήσει πλήρως η δημοσιογραφική αντίληψη των πραγμάτων. Κάτι παραπάνω έμαθαν οι δημοσιογράφοι κάτι περισσότερο απεμπόλησαν από την επιστήμη τους οι επιστήμονες, και προέκυψε το απογοητευτικό τηλεοπτικό θέαμα που απολαμβάνουμε συχνά στις οθόνες της τηλεόρασης.

Η γνώση (πριν την ακμή της τηλεόρασης), πρέπει να προκαλεί δέος και σεβασμό. Παντού εκτός από την καθ’ ημάς νέα-ανατολή και τούτο συμβαίνει για την τηλεθέαση. Ο μέσος δημοσιογράφος ευτελίζει τον επιστήμονα – θύμα του, τον οποίο αντιμετωπίζει ως ένοχο και ασχετο. Αν ο «επιστήμονας» είναι ψώνιο ή τρελλός ή σκέτος απατεώνας, τότε ο δημοσιογράφος αισθάνεται την ηδονή της εκδίκησης απέναντι στην επιστήμη και την γνώση, προσελκύοντας κομπλεξικούς λόγω αγραμματοσύνης τηλεθεατές, που έχει κάθε λόγο να προσπαθεί να πολλαπλασιάσει.

Η τηλεόραση – δημοσιογραφισμός χωρίς να βλάπτει την επιστήμη και την σοβαρότητα ενός λαού δημιουργεί την ψευδαίσθηση του παντός. Εκτοπίζει τις σημαντικές επιτυχίες και τα σημαντικά επιτεύγματα ενός λαού απλώς διότι δεν τα κατανοεί. Περαιτέρω όμως αντιμάχεται ό,τι δεν καταλαβαίνει και περιθωριοποιεί ό,τι δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που θεωρεί ωφέλιμα για την τηλεθέαση και ακροαματικότητα. Η πολιτική αντίστοιχα που αγωνίζεται να σχεδιάζει την επιτάχυνση στην εξέλιξη της περιοχής ευθύνης της, εκούσα άκουσα, παρακολουθεί την επιβεβλημένη παντοκρατορία του σύγχρονου δημοσιογραφισμού και ασθμαίνουσα εγκαταλείπει τον σχεδιασμό, προκειμένου να ανταποκριθεί στα κριτήρια της αγοραίας λογικής της τηλεόρασης.

Κυριακή 6 Απριλίου 2008

ΑΠΟΤΕΛΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ

Στο "FORMAL" blog μπορειτε να βρείτε τα αποτελέσματα αναλυτικά.
http://nea-enosi-architects.blogspot.com/

Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

Η περίοδος των Αχαρνών και των ...Ανταρτών

Έρχονται οι Αχαρνής με κοτρόνες στα χέρια για το λιθοβολισμό.........

Ουδεμία έκπληξη.

Η επίθεση των καρβουνιάρηδων είναι απολύτως μέσα στο πρόγραμμα του εορτασμού.

Όλ' αυτά είναι ρόλοι που έχουν παιχτεί και ξαναπαιχτεί χιλιάδες φορές.

(..SHE TWISTED THE TRUTH TO SUIT HER PURPOSES!!!)



......."Το πρώτο «καμπανάκι» για την κυβερνητική πολιτική στο Ασφαλιστικό ήρθε από τους αρχιτέκτονες. Στις εκλογές που έγιναν το Σαββατοκύριακο στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ η συμμετοχή αυξήθηκε, ιδιαίτερα στη Θεσαλονίκη και την περιφέρεια, όπου έφθασε στο 50% σε σχέση με την ψηφοφορία του 2005. Η παράταξη που πρόσκειται στην ΠΑΣΚ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, με σημαντική ενίσυχη των θέσεών της, εκλέγοντας 34 αντιπροσώπους. Δεύτερη, με πτώση, είναι η επίσημη κυβερνητική κίνηση ΔΑΚ με 26 αντιπροσώπους. Το «αντάρτικο» ψηφοδέλτιο που αποχώρησε από την παράταξη εξέλεξε 19 αντιπροσώπους. Σημαντική παρουσία έχει η Συσπείρωση Αριστερών Δυνάμεων, που διαθέτει 13 αντιπροσώπους. Εκπληξη αποτελεί το αποτέλεσμα της Συνεργασίας, που πρόσκειται στον ΣΥΝ, που εξέλεξε 8 αντιπροσώπους. Ανοδο είχαν και οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες, που διαθέτουν 13 έδρες. Με δύο παρατάξεις κατέβηκε για πρώτη φορά το ΚΚΕ, με την Πανεπιστημονική να διαθέτει 10 εκπροσώπους και το Νέο Κίνημα 7."

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ χθές.... ΧΤZ. Φύλλο Τετάρτης 02 - 04 - 2008

«Πως θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τον εναγκαλισμό που μας παρεχουν με το αζημίωτο τα παλαιοκομματικά κοράκια και οι καιροσκόποι νεκροθαφτες;

.....δεν βγάζω τον εαυτό μου από την παραταξη. Ασκώ την κριτική από μέσα.» ......

Μανος Χατζηδάκις 1999
Ο καθρέφτης και το Μαχαίρι Ικαρος σ.92







Τρίτη 1 Απριλίου 2008

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Συνάδελφοι, Φίλοι, συνεργάτες, συμμαθητές,


'Ηλθατε μας ψηφίσατε και μας δικαιώσατε στη φάση αυτή της επιλογής. Τώρα ειναι η σειρά μας. Θα προσπαθήσουμε. Σας ευχαριστούμε όλους. Θα συνυπάρξουμε με πάθος και επιμονή. Πρέπει τα πράγματα να πάνε καλύτερα, και η Αρχιτεκτονική να ξαναγίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στον τόπο μας.